Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarsnämnd prickar veterinär

En veterinär i södra Hälsingland tilldelas en erinran av Veterinära ansvarsnämnden. Det sker efter att en kattunge dött sedan den insjuknat med hög feber.
Enligt ansvarsnämnden har veterinären inte gjort en tillräckligt grundlig undersökning.

Annons

Veterinären sövde katten för att undersöka om något fastnat i svalget. Han såg då en rodnad och drog slutsatsen att det rörde sig om en halsinfektion.

I samband med nedsövningen kastrerade veterinären också katten trots att kattägarna hade invändningar, ett ingrepp som egentligen var planerat en månad senare.

En del mediciner skrevs ut till katten efter nedsövningen. Men trots det blev den allt sämre.

Vid nya kontakter med veterinären gavs beskedet att det gick att avvakta ytterligare. Veterinären tog inte emot katten för ett nytt besök utan hänvisade ägarna till Falu djursjukhus om tillståndet skulle försämras ännu mer.

Kattägarna kontaktade senare djursjukhuset, som bad dem komma omedelbart. Men under resan till Falun avled katten.

I efterhand har veterinären medgivit att han sannolikt ställt fel diagnos. Katten (som aldrig obducerades) kan ha dött till följd av njursvikt på grund av akut förgiftning.

Ansvarsnämnden tycker att veterinären inte gjort en tillräckligt grundlig undersökning. Han kritiseras också för att ha utfört en kastration utan att kattens sjukdomstillstånd klarlagts. Nämnden anser att veterinären åsidosatt sina skyldigheter och därför tilldelas han en disciplinpåföljd.

Mer läsning

Annons