Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inget fall av ehec i Gävleborg

Ingen har hittills drabbats av ehec-infektionen i Gävleborg.
I varje fall inte av den som härjar i Tyskland just nu.
- Rädd behöver man inte vara, men det är bra om man är försiktig, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Annons

I februari hade Gävleborg ett fall av ehec, men det handlade om en person som smittats under en semesterresa i Egypten.

Enligt Signar Mäkitalo har man hittills inget fall som är kopplad till Tyskland där över 1 500 personer har smittats i dagsläget. Av dessa har 16 dött av den giftiga e-colibakterien.

Till att börja med gick den tyska smittskyddsmyndigheten ut med att smittkällan var spanska gurkor. Den uppgiften har de nu tagit tillbaka.

- Det kommer att ta tid att fastställa varifrån smitthärden kommer, om det ens går att fastställa. Det är inte så ofta man lyckas med det, säger Signar Mäkitalo.

Men helt klart kan tarmbakterien överföras från djur till människor. Har till exempel kor med infektionen druckit vatten som även används till bevattning av grönsaker kan smittan överföras till grönsakerna.

- Jag tycke inte man ska gå omkring och vara rädd. Men man ska vara försiktig med det man äter, en bra hygien är A och O i sådana här sammanhang, säger Signar Mäkitalo.

Har man varit i Tyskland och börjat få en blodig diarré ska man däremot alltid uppsöka sjukvården. Även vid vanliga diarréer som inte riktigt vill ge sig kan det vara bra att slå en signal till sjukvårdsupplysningen.

Mer läsning

Annons