Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulansen ser inte behov av akutbilar

Efter två år vill ambulansledningen nu avveckla akutbilarna och spara 8,5 miljoner kronor.
– Vi kan inte rädda alla, oavsett hur mycket landstinget satsar på ambulanssjukvården, säger tillförordnade verksamhetschefen Roger Westerlund.

Annons

Akutbilarna infördes i Hudiksvall och Gävle när narkossköterskorna försvann från ambulanserna i Bollnäs, Söderhamn och Ljusdal.

Eftersom möjligheterna till luftvägsvård bara det senaste året ökat så mycket i alla ambulanser, är det inte längre motiverat att satsa på akutbilar, anser Roger Westerlund.

– Det handlar både om att ambulanserna fått ny utrustning och personalen mer utbildning. I enstaka fall kan man säkert se att det kanske varit bra med en narkossköterska på plats, men så kommer det alltid att vara.

Han hänvisar också till utvecklingen i andra landsting.

– I dag är vi de enda utanför storstadsregionerna som har kvar akutbilarna

Han betonar att förslaget också innebär att en del av besparingen används till en förstärkning av den övriga ambulansverksamheten.

– Hade vi bara tagit bort akutbilarna hade besparingen blivit tolv miljoner kronor. Nu gör vi en förstärkning i Gästrikland där trycket är störst. Det kommer hela länet till del, eftersom ambulanser från Hälsingland inte lika ofta behöver stanna i Gävle.

I landstingsdirektörens strategiska plan finns förslag som innebär en kraftig minskning av akutsjukvården i Hudiksvall och Bollnäs. Behovet av ambulansvård ökar. Ändå tycker Roger Westerlund att det är rätt att göra besparingen nu.

– Vi har redan kapacitet för fler transporter.

Innan akutbilarna kan dras in krävs ett politiskt beslut.

Mer läsning

Annons