Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler skadar sig på jobbet

Allt fler drabbas av olyckor på arbetsplatsen. Störst är ökningen i Ovanåker, Bollnäs och Hudiksvall.

Annons

Efter sex år med minskade anmälningar, något som bland annat sätts samman med krisen och lågkonjunkturen, har kurvan för arbetsskador och -sjukdomar vänt uppåt.

De flesta anmälningarna gäller arbetsskador. I Gävleborg anmäldes 793 arbetsolyckor till första kvartalet 2010, en ökning med 95 jämfört med samma tidpunkt året innan.

I Hälsingland sker flest arbetsolyckor i Hudiksvall, totalt 101 stycken, vilket beror på antalet invånare. Räknat per invånare är dock Ovanåker mest olycksdrabbat. Där anmäls 10 olyckor per 1 000 invånare, länsgenomsnittet är 7 och genomsnittet för riket 6. I Nordanstig är antalen desamma för båda åren.

Siffrorna är än så länge preliminära, eftersom inte alla anmälningar kommit in. Det kan alltså bli något värre.

Bland kvinnorna är olycksorsaken ofta fall. De halkar eller snubblar, medan männen oftast tappar kontrollen över något. Oftast handlar det om transportmedel eller handverktyg. Konsekvenserna blir därför också olika beroende på kön. Vanligaste skadorna för kvinnor drabbar höft, ben och fot, medan männens skador oftast är hand- och fingerskador. Många av olyckorna leder för båda könen också till ryggskador.

De yrken som har högsta skadefrekvensen gäller maskinoperatörer för kvinnor och processoperatörer verksamma i trä- och pappersindustri för män.

Mer läsning

Annons