Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler flickor får adhd-diagnos

Allt fler barn får mediciner för adhd i Gävleborg och störst är ökningen bland flickor. Ett rättviseproblem för barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.
– Flickorna har länge varit enormt underbehandlande, säger Eva Eriksson Gordon, överläkare på barn- och ungdomspsykiatrin.

Annons

På bara fem år har antalet barn med adhd-diagnoser mer än fördubblats i Gävleborg. Under 2012 hade cirka 1500 barn diagnosen i länet, enligt BUP. Förra året ökade barn- och ungdomspsykiatrins patienter med 20 procent, de flesta av dem behövde hjälp med sin adhd.

– Det beror på att vi har blivit bättre på att upptäcka och behandla de här barnen, vi har faktiskt varit rätt ruttna på det tidigare, säger Eva Eriksson Gordon.

Utskrivningen av adhd-läkemedel har också ökat dramatiskt, framför allt till flickor. 2011 behandlades knappt 1200 barn och ungdomar mellan 0-19 år med adhd-mediciner i länet, enligt Socialstyrelsens statistik. Av dem var drygt 800 pojkar och resten flickor. Antalet tjejer som får medicin har nästan blivit fem gånger fler sedan 2006 och killarna har mer än fördubblats.

Nationellt sett står flickorna bara för en fjärdel av alla adhd-diagnoser och bara var tredje barn som får medicin för funktionsnedsättningen är flicka. Ett jämställdhetsproblem när det kommer till fördelningen av den barn- och ungdomspsykiatriska vården.

– Både BUP och skolan har varit dåliga på att uppmärksamma flickorna med adhd, säger Eva Eriksson Gordon.

Pojkarnas adhd upptäcks i större utsträckning eftersom de blir mer utlevande och uppfattas av omgivningen som stökiga och oroliga. Flickorna med funktionsnedsättningen är lugnare och mer inbundna och lider av koncentrationssvårigheterna.

– Tillskillnad från pojkarna som är hyperaktiva blir flickorna som små tapetblommor. De lever i sin egen lilla värld och drömmer sig bort. De får svårt att koncentrera sig på lektionerna och läsa sina läxor. Sedan står de där när de slutar nian utan att få några betyg, säger Eva Eriksson Gordon.

Mer läsning

Annons