Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler blir lurade på nätet - polisens tips om hur man skyddar sig

/

Antalet anmälningar som rör bedrägerier har ökat hos polisen.
– Som kund måste man alltid vara skeptisk när man ska handla på nätet och undersöka om uppgifterna om säljaren stämmer. Stölderna minskar, men bedrägerierna på nätet ökar. Det är ett av de mest frekventa och mest växande brottet som vi har i Sverige, säger Mikael Hedström, presstalesman hos polisen i Gävleborg.

Annons

Datorbedrägeri är det bedrägeri som anmäls oftast till polisen. Under 2014 gjordes nästan 43 000 anmälningar i hela landet. De senaste fem åren har anmälningarna ökat med närmare 70 procent.

Läs mer: Söderhamnare blåstes av nätbedragare

Till största del består anmälningarna av att någon har gjort kort- och kreditköp i annans namn. Det vanligaste brottsupplägget är att gärningsmannen kommit över kortuppgifterna utan att ha själva kortet till hands.

– Den som handlar på nätet måste vara väldigt noggrann. Många bluffsidor är väldigt skickligt förvanskade så jag förstår att det kan vara svårt, säger Mikael Hedström.

Läs mer: 64 fall av grovt bedrägeri via internet

Polisen uppmanar personer att vara försiktiga vid handel på internet och att undvika förskottsbetalningar. Polisen anser också att man inte ska lämna ut kontonummer eller kreditkortsnummer, särskilt inte via telefon eller internet.

– Det är jätteviktigt att man försöker handla så säkert som möjligt och försöker hitta ett säkert sätt för betalningen, säger Mikael Hedström.

Läs mer: Pengar togs från bankkonto

Han tipsar bland annat om att man kan betala med ett e-kort om man ska köpa något på nätet. Med ett e-kort visas aldrig det vanliga kortnumret utan man får ett unikt kortnummer för varje köp. Och på kontot som är kopplat till e-kortet kan man ha en begränsad summa pengar. På det viset undviker man att någon kan komma åt hela innehållet på ett konto för att de kapar kortnumret.

Även anmälningarna som rör bedrägerier som inkommit i Gävleborgs län har ökat. 2013 gjordes 743 anmälningar om datorbedrägeri och ifjol lämnades 1 314 anmälningar in. Från januari i år till och med september har 1 118 anmälningar gjorts i länet.

– Svårigheten med dessa brott är att hitta var personen som gör affärerna sitter, det är ofta svårt att följa servrarna bakåt. Många blufföretag har servarna utomlands och det är svårt med samarbete mellan länderna eftersom vi har olika lagstiftning, säger Mikael Hedström.

Läs mer: Blocketbedragare gäckar polisen

Eftersom bedrägerier har ökat kraftigt under senare år har polisen startat ett nationellt bedrägericenter i Stockholm. Tanken är att polisen ska kunna samordna sina resurser och upptäcka de bedrägerier som hänger ihop, oavsett om det gäller bluffakturor, banktrojaner eller bidragsbedrägerier.

– Det är väldigt viktigt med ett gemensant center som är specialiserat på bedrägeribrott. Vi får många tips av dem om vad som är på gång på nätet och kan gå ut med varningar kring det, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons