Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla räddade efter gruvbrand

Två personer blev instängda i Kristinebergsgruvan i Lycksele, 1 200 meter under marken, efter en brand i en lastbil. Efter några timmars räddningsarbete kunde de och övrig personal hämtas upp ur gruvan.(TT)

Annons

Enligt polisen befann sig 25 personer i gruvan när branden bröt ut i en mindre lastbil vid 13-tiden på lördagen. 23 av dem satte sig i säkerhet i en så kallad räddningskammare.

De två som blev kvar befann sig nära den brinnande lastbilen och röken var tät. Vid 15-tiden lyckades rökdykare från räddningstjänsten lokalisera de två och få även dem i säkerhet.

– Nu ska vi samla alla i matsalen för debriefing, säger Bolidens gruvchef Sunniva Haugen till TT en kort stund efter beskedet att alla var på väg upp ur gruvan.

Enligt henne ska ingen ha fått några allvarliga fysiska skador.

– Men vi ska låta sjukvårdspersonal undersöka om någon fått rökskador.

Företaget kommer nu att utreda vad som brustit i säkerhetshänseende.

– Det finns ju inte så mycket som kan brinna i en gruva men fordon är alltid en säkerhetsrisk med en kombination av bränsle och brännbara material, säger Sunniva Haugen.

För två år sedan drabbades Kristinebergsgruvan också av en brand. Då fanns 22 personer i gruvan och tre av dem var försvunna i flera timmar innan de kunde räddas.

Mer läsning

Annons