Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla måste ta ansvar för att lyfta Sverige"

/
  • Näringsminister Maud Olofsson (C) gladdes åt att få träffa länets ambassadörer för kvinnligt företagare. Det var hon själv som tog initiativet till satsningen.
  • – Det viktiga i en sådan här krissituation är att de resurser som finnssamordnas och använts på bästa sätt, sa näringsminister Maud Olofsson (C) när hon besökte Gävle under fredagen.

Använd de resurser som finns innan länet börjar ropa efter mer!
Det var budskapet när näringsminister Maud Olofsson (C) under fredagen besökte krisens Gävleborg.

Annons

Det fanns två anledningar till hennes besök i länet. Ingen av dem var direkt kopplade till lågkonjunkturen och varselvågen. Ändå var kopplingen tydlig.

Under förmiddagen träffade hon 13 av de 25 ambassadörer för kvinnors företagande som utsetts i länet på näringsministerns initiativ. Deras uppgift är att som goda förebilder.

– Alla individer måste ta ett personligt ansvar om vi ska lyfta Sverige, säger Maud Olofsson. För den som blir arbetslös kan det vara ett bra tillfälle att prova på det här med företagande.

Under eftermiddagen hölls en regional samling för norra Mellansverige för att utvärdera den nationella strategin för EU:s strukturfonder.

– Det här är det sista av fem sådana här möten. Det som kommit fram hitintills, och som jag tagit till mig, är att vi bör satsa mer på innovativa miljöer för unga människor, och ännu mer på miljö och klimat.

Vårpropositionen gav ingen fördubbling av de 120 miljoner kronor som Region Gävleborg har att fördela i regionala tillväxtmedel. Länets varselsamordnare hade önskat det.

– Det är lätt att säga att det behövs mer pengar, men det är ju på intet sätt slut på resurser i systemen. Använd dem först! säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson är i dag glad att olika aktörer samlades i partnerskapet för strukturfonderna och för regional utveckling.

I höstas utsåg regeringen i varje län särskilda varselsamordnare. Deras uppgift är att inventera vilka resurser som redan finns i länet och vad som bör skjutas till.

– Det var landshövding Barbro Holmbergs lyckade arbete vid Norrsundetfabriken som gjorde att vi tog det här beslutet. Hennes arbete där visar att när man snabbt samordnar tillgängliga resurser så ger det effekt.

Mer läsning

Annons