Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla män borde få en tjejbebis

Det är många, i synnerhet män, som öppet raljerar, kritiserar och klagar på den feministiska rörelsen i Sverige.

Annons

Många kritiker anser att den strukturella maktordningen i vårt samhälle, patriarkatet, som undergräver kvinnors möjligheter i samhället till männens förmån, inte finns. Eller att problemen är kraftigt överdrivna och att det finns viktigare frågor att ägna tid åt.

"Herregud, i Sverige får ju kvinnor köra bil, rösta och äga fastigheter – hur svårt kan det vara liksom, sluta gnäll så jävligt!"

Ungefär så känns det ibland som den högljudda mobben på nätet resonerar.

De menar ofta att feminism inte handlar om jämställdhet, att aktivisterna bara kämpar för det ena könets rättigheter. Att de vill byta ut patriarkatet mot ett matriarkat, där männen får bli de nya kvinnorna (vilket indirekt bekräftar dagens strukturella diskriminering av kvinnor).

Genusvetenskap, "hen" och allas lika värde ses i dessa antifeministiska kretsar som påhitt av Fan och hans moster. En ond kraft som vill manipulera det svenska samhället till en könslös gröt, där bara könsneutrala namn, kläder och jobb är tillåtna.

Verkligheten ser dock annorlunda ut, för den som tar sig tid att sätta sig in i kärnfrågan. Den som vet vad den västerländska feministiska rörelsen handlar om vet också att dagens samhälle har extremt mycket att tacka den för, samtidigt som det fortfarande finns mycket att lära sig.

Att avfärda den feministiska kampen med argument att den inte behövs, eller hänvisa till uttalanden från de mest radikala anhängarna, är som att säga att solen fortfarande kretsar kring jorden. Det är en förlegad, aningslös snedvriden verklighetsbeskrivning.

Jag har själv haft svårt att greppa varför feminism och genusvetenskap är viktigt. Men med studier kommer insikter och med ålder kommer erfarenhet, samt mognad.

Att bli pappa till en liten dotter är dock den enskilt största händelsen som fått mig att mer än någonsin tänka på jämställdheten.

För mig och många andra handlar inte feminism om att utradera könen, eller att trycka ned män. Det handlar om alla människors lika värde, att alla ska ha möjlighet att välja sin egen väg, utan att motarbetas av samhällsstrukturer och normer.

Min dotter ska endast styras av sin egen vilja. Inte tvingas in i destruktiva könsroller som samhället påtvingar henne. Män som hatar kvinnor ska aldrig tillåtas att trycka ner henne.

Ibland tror jag lösningen ligger i att alla män borde få en dotter att ta hand om. Kanske skulle de vakna då?

Mer läsning

Annons