Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre lurades med dyra brandsläckare

/

Mannen lurade flera äldre att köpa brandsläckare till ockerpriser.

Annons

Företagaren från Östersund kom till Hudiksvalls tingsrätt i kostym och slips. Han gav ett lågmält intryck i rättssalen, där han erkände att han lurat 14 äldre människor i samband med att han erbjudit dem att köpa brandsäkerhetsutrustning och service.

– Jag har tagit för mycket betalt, sa han.

Enligt åtalet ska han ha lurat till sig totalt 224 000 kronor. De drabbade är mellan 75 och 91 år, och fem av bedrägerierna skedde i Hälsingland. Här lurades äldre i Enånger, Los, Korskrogen, Mohed och Stocka.

En kvinna i Mohed fick tre besök på tio månader. Vid de tillfällena köpte hon brandutrustning och service för 42 500 kronor. Enligt åklagaren är kvinnan dement.

– Det hade jag svårt att upptäcka, sa mannen.

Han hävdade i stället att hon gick på lurendrejeriet för att han är en skicklig försäljare. En man i Korskrogen köpte en brandsläckare för 12 500 kronor medan en man i Los köpte två för 27 500 kronor. Det normala försäljningspriset i mannens företag var 2 500 kronor.

Vid andra tillfällen ändrade han i kundernas betalningsordar. Han fick förtroendet att posta dem och i stället för det överenskomna priset på 2 500 kronor, blev summan då plötsligt 12 500 kronor.

– Jag satte väl bara en etta framför.

Mannen i 40-årsåldern har omkring 20 års erfarenhet inom brandsäkerhetsbranschen. De brott han är åtalade för inträffade under 2009 och 2010, då han hamnat i en svår ekonomisk situation efter skulder och ett omfattande spelande. Domen meddelas den 3 juni.

Läs mer om rättegången i torsdagens tidning.

Mer läsning

Annons