Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för "bättre snyftbilder"

/

De senaste dagarna har det spridits uppgifter om att poliserna som hittade Alan Kurdi på stranden i Turkiet flyttade kroppen för att få bättre bilder. Men det stämmer inte,
enligt Metros Viralgranskaren
.

Annons

Bilden på döde Alan, tre år, som spolats upp på en strand vid Medelhavet har fått människor i hela världen att reagera på flyktingkatastrofen. Niclas Berglund, fotograf från Söderhamn, har jobbat i Mellanöstern sedan ett par år tillbaka och har aldrig sett en bild som berört så starkt och så snabbt.

Läs även: "Den här bilden kan förändra historien"

– Bilden är fruktansvärd. Spontant ryggade jag tillbaka, det finns inga ord som kan förklara det jag kände. En blandning av empati och en känsla av att det här är helt oacceptabelt, säger Niclas Berglund.

Men de senaste dagarna har det spridits uppgifter om att bilden är arrangerad, att poliserna ska ha flyttat den döde pojken för att få en bättre bild.

Det "bevis" som funnits är en tudelad bild där den ena delen är en polis som hukar över en barnkropp liggande bland klippor, och en bild där Alan Kurdi ligger med ansiktet neråt i vattenbrynet, skriver Metros Viralgranskaren.

Även svenska politiker har fört vidare påståendet, däribland SD-politikern Patrik Silfverklinga i Borås , något som sajten "Inte rasist men..." skrivit om.

Men Viralgranskaren har rett ut begreppen. Barnet som ligger bland klippor är inte Alan Kurdi, det är ett större barn med andra skor och en blå tröja på sig. Viralgranskaren har vänt sig till den turkiska nyhetsbyrån DHA, som berättar att pojken som ligger bland klipporna är en äldre bror till Alan, som hittades på stranden:

– Ja, det stämmer. Pojken i den röda tröjan är Alan Kurdi och pojken i den blåa tröjan är Galip, säger en nyhetsredaktör vid nyhetsbyrån till Viralgranskaren.

Uppgifterna som cirkulerat är alltså felaktiga – det är två olika barn på de olika bilderna.

Mer läsning

Annons