Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut vård försenas av brist på sjuksköterskor

Dålig tillgång på narkossköterskor har försenat akuta ambulanstransporter från Hälsingland.
Nu införs en ny jourlinje med tio–femton specialistsjuksköterskor.

Annons

När en allvarligt sjuk patient måste köras vidare till ett annat sjukhus, måste en narkossköterska finnas med i ambulansen.

Landstinget gör nu en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen sedan en 50-årig man kommit till akuten i Hudiksvall med en akut hjärtinfarkt. Han behövde köras till Gävle för en ballongsprängning, men det gick inte att få fatt i någon anestesisjuksköterska.

Till sist flögs han till Gävle med ambulanshelikopter, men behandlingen blev försenad med en–två timmar. Behandlingen blev ändå lyckad och mannen mår bra i dag.

– Sådana här situationer har upppstått tre–fyra gånger. Även om ingen patient kommit till skada så är det allvarligt när transporter fördröjs, inte minst när skälet är otillräcklig bemanning. Det kostar att skapa en ny jourlinje men vi tror att vi kommer att spara igen det på lägre kostnader för ambulanshelikoptern, säger chefsläkare Lars-Göran Holtby.

Problemen med att bemanna så kallade sekundärtransporter finns även vid Bollnäs sjukhus. Den nya jourlinjen finns bara vid Hudiksvalls sjukhus, men tanken är att sjuksköterskor också ska kunna hämtas från Hudiksvall till Bollnäs.

Mer läsning

Annons