Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 miljoner i felaktigt stöd

/

Betesmark får inte innehålla träd eller buskar.
Nu riskerar bönderna att tvingas betala tillbaka flera miljoner i EU-stöd.
– Det här kan drabba oss hårt ekonomiskt, säger Jan Thorén, ordförande i Lantbrukarnas riksförbunds regionstyrelse.

Annons

Svenska bönder kan tvingas betala tillbaka EU-stöd för betesmark som betalats ut år 2005-2008. Det uppger riksdagen på en av sina webbsidor. Anledningen är att EU infört nya regler, som till exempel innebär att en del svenska betesängar innehåller för många träd för att få kallas betesmark.

Sammanlagt kan det röra sig om drygt 700 miljoner kronor i felaktigt utbetalt stöd till svenska bönder. För lantbrukare i Gävleborg kan det handla om drygt 10 miljoner kronor, uppger Sveriges radio.

– Det här kan bli kännbart. Konsekvensen kan bli att vissa bönder slutar med djurhållning och låter markerna växa igen, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg.

Nu riktar EU-kommissionen kritik mot Sverige och många svenska bönder kan komma att bli tvungna att betala tillbaka delar av sitt jordbruksstöd.

– Vi gillar inte det här. Och vi har muttrat, protesterat och diskuterat, men nu finns det inget mer vi kan göra. Vi får spotta i nävarna och gå vidare.

Återbetalningskravet gäller för mark som inte var jordbruksmark 2005 och betesmark som uppfyllde de dåvarande svenska kraven för gårdsstöd, men inte EU:s nya regler som infördes 2009.

På grund av EU:s kritik har Jordbruksverket ändrat stödreglerna för betesmark. Men de ger samtidigt lugnande besked. Enligt dem blir en lantbrukare som följt reglerna normalt inte återbetalningsskyldig.

– Lantbrukare som har följt gällande regler inte blir återbetalningsskyldig även om EU underkänt delar av den svenska tolkningen av stödreglerna. Men varje ärende kommer att prövas individuellt, förklarar Anders Elfström, chef för Jordbruksverkets regelutvecklingsenhet.

Mer läsning

Annons