Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 miljoner kronor till sjuksköterskors extralön

/
  • Regionen vill betala en del sjuksköterskor en extra lön i ett försök att behålla dem i Gävleborg.

Regionstyrelsen vill ta 40 miljoner kronor ur budgetreserven för att betala de extralöner som sjuksköterskor har lovats.

Annons

Majoriteten (S, MP, C, V) utlovade under våren att betala ut en extra månadslön till de sjuksköterskor som arbetade inom dygnetruntverksamheter i länet. Även specialistsjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker skulle få ta del av extrapengarna.

Bakgrunden är att allt fler sjuksköterskor lämnar regionen och löften kom i samband med en analkande tuff sommar.

Extralönen väckte debatt bland regionpolitikerna i fullmäktige där flera pekade på att andra grupper, som undersköterskor, inte belönades trots hårda ansträngningar. Även fackförbundet Kommunal kritiserade beslutet och ifrågasatte varför inte deras medlemmar fick några extrapengar.

Nu vill regionstyrelsen att extralönerna ska betalas ur regionens budgetreserv som är på drygt 65 miljoner kronor. Det slutliga beslutet tas av regionfullmäktige. Oppositionen i Samverkan Gävleborg (M, KD, FP, SVG) går med på att ta pengar från reserven, men är kritiska till åtgärden.

– Det stora problemet för regionen är att personalen inte trivs och lämnar oss. Det tror vi inte att vi kommer åt genom att ge pengar till några utvalda personer eller grupper. Vi skulle behöva jobba bredare med att förbättra personalens situation, säger oppositionsrådet Patrik Stenvard (M).

Mer läsning

Annons