Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 björnar i årets jakt

I årets skyddsjakt på björn tilldelas Gävleborgs län 35 björnar. Det är fem fler än i fjol, och det innebär också att Gävleborg är det län som får den största ökningen i tilldelningen. Det beslutade Naturvårdsverket på torsdagen. Totalt får 243 björnar skjutas i sju län, tio fler än ifjol.

Annons

Tilldelningen följer länsstyrelsernas förslag, och i sitt beslut har Naturvårdsverket också tagit hänsyn till den övriga kända dödligheten på björnar sedan ifjol. Då fälldes bland annat 18 björnar efter beslut om skyddsjakt, tio dödades i trafiken och två rapporterades illegalt skjutna.

I en skrivelse inför beslutet uppger Jägarnas riksförbund i Gävleborg att de bedömer att björnstammen i länet tål en avskjutning på 55 björnar. Svenska jägareförbundet föreslog inför beslutet jakt på 317 björnar totalt i landet.

Naturvårdsverket beräknar att björnstammen nu uppgår till cirka 3 200 djur. I och med att 243 björnar får skjutas tror verket att björnstammens tillväxt kommer att minskas.

Tilldelningen för länets del har ökat varje år sedan 2002, då tilldelningen var sex björnar. Jämtland står för den största ökningen, från 16 björnar 2002 till 70 i fjol, och samma antal i år.

Björnjakten startar den 21 augusti och avlyses när kvoten är fylld, dock senast den 15 oktober.

Mer läsning

Annons