Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30–50 miljoner billigare administration

/

Första veckan i juni ska landstinget ge besked om hur många inom varje verksamhet som blir övertalig när administrationen ska effektiviseras i höst.
Sammanlagt kommer det att handla om ungefär 100 heltidstjänster som ska bort.

Annons

– Vi har räknat på hur mycket personal som behövs om hela vården arbetar som en del våra verksamheter gör redan i dag, säger Kenth Larsson, chef för landstingets Lednings- och verksamhetsstöd.

Tanken är att omorganisationen ska börja genomföras i september.

– Vi har en färdig modell för hur vi vill arbeta i framtiden. Veckan efter påsk ska vi börja inventera särskilda behov i varje enskild verksamhet. Det kommer säkert att behövas förstärkningar utöver modellen på sina håll. Det är därför vi inte säger exakt hur mycket vi kan spara, utan att det är 30 till 50 miljoner kronor.

Kenth Larsson är noga med att poängtera att inte bara läkarsekreterare kan bli övertaliga. En hel del administrativa uppgifter ligger också på vårdpersonal och annan personal.

Den vårdnära administrationen har delats upp i tre grupper.

Chefstöd är personalplanerig, rekrytering, annonsering, inköp och liknande. Den som arbetar med det, ska göra det på heltid.

När vården förra året delades in i länsövergripande divisioner flyttades tydligt administrativa uppgifter till förvaltningen Lednings- och verksamhetsstöd, LOV.

– Men en del av sånt vi arbetar med inom LOV görs fortfarande ute i organisationen. Det ska vi ta över.

Den tredje delen är den direkt patientkopplade administrationen, kallelser, remisser, journalskrivning. Alla som arbetar med sådant ska läggas i en sammanhållen organisation som sedan servar vårdens olika delar.

Kenth Larsson medger att sådana omorganisationer på andra håll blivit mindre lyckade.

– Men då har det handlat om att man bara har lagt journalskrivningen i en egen enhet. Vi är först i landet med att se till helheten.

Mer läsning

Annons