Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 830 röster – men inget mandat

/
  • Evin Cetin är inte missnöjd med att femprocentspärren stoppade henne.– Jag har varit införstådd med hur systemet fungerar.

Evin Cetins (S) stora valframgångar ger inte plats i parlamentet, men hon är ändå mycket nöjd.
– Jag är väldigt glad att jag fått så stort förtroende och faktiskt lite skakad över att nästan 22 000 människor har kryssat mig. Jag är varken Carl Bildts fru, Europaparlamentariker eller riksdagsledamot.

Annons

25-åriga Evin Cetin är uppvuxen i Bollnäs. Som 29:a på Socialdemokraternas valsedel kom hon på femte plats när partiets personkryss räknats. Socialdemokraterna fick fem mandat och om personkryssen fått bestämma helt hade Evin Cetin tagit ett av dem.

Valsystemet innebär emellertid att man måste kryssas på minst fem procent av partiets valsedlar för att kunna peta ner någon som står högre upp.

– Jag var medveten redan från början om hur systemet fungerar. Jag kan i dag inte uttala mig om fördelar och nackdelar med det.

Däremot tycker hon EU-valet är odemokratiskt så länge mindre än 50 procent av väljarna röstar.

– Ska jag vara ärlig så visste jag att det var svårt att kryssa sig in. Mitt motiv från början var att höja valdeltagandet, få med nya väljargrupper och fler som vill att Sverigedemokraterna inte ska komma in i parlamentet.

Medieintresset var stort under torsdagen. Hon anser också att hennes framgångar har betydelse.

– Jag har lyft flykting- och asylpolitiken, integrationsfrågorna och diskrimineringen på arbetsmarknaden. Jag har visat på ett nytt sätt att arbeta och nått nya grupper.

Hon hoppas att personvalskampanjerna får ännu större betydelse i framtiden.

– Väljarna har rätt att få veta vad deras kandidat tycker och ha något att vända sig till. Den största vinsten med det är att politiker anstränger sig för att träffa så många väljare som möjligt.

Mer läsning

Annons