Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

160 klagomål från hälsingarna

/

De flesta tvister som hälsingarna vill ha hjälp med av Allmänna reklamationsnämnden handlar om köp av begagnade bilar. Hos konsumentvägledarna på Konsument Hälsingland är det telefoni- och internettjänster som står för de flesta klagomålen.

Annons

I fjol och hittills i år har Allmänna reklamationsnämnden, ARN, fått 160 ärenden från missnöjda hälsingar.

43 ärenden hittas i kategorin motor. Där handlar det främst om tvister vid köp av begagnade bilar.

Det är statistik som konsumentvägledarna vid Konsument Hälsingland känner igen. Problem vid bilköp utgör en stor del av deras ärenden.

Ofta handlar det om tvister där kunder köpt begagnade bilar av bilhandlare. Fel som uppstår inom sex månader anses, enligt lagen, ha funnits vid köpet. Säljaren måste kunna bevisa att felet uppstod efter köpet. Det är som upplagt för tvister om säljaren inte vill godta regeln. Särskilt när det rör äldre begagnade bilar kan det vara svårt att visa när felet egentligen uppkommit.

- Många tvister uppkommer eftersom konsumenten och företaget tolkar lagen på olika sätt, säger konsumentvägledaren Berith Landén.

Varje tisdag, onsdag och varannan torsdag kan oroliga konsumenter träffa henne på biblioteket i Söderhamn.

Det allra vanligaste skälet till att folk vänder sig till konsumentvägledarna i Hälsingland är problem som rör telefon- och internetabonnemang. 241 sådana klagomål har kommit in under det här årets åtta första månader. Ofta rör dit sig om kunder som vill ångra abonnemang som de tecknat via telefonförsäljare och där det visat sig att de inte var så fördelaktiga som det först verkat. Just den typen av ärenden når sällan ARN.

- Det beror på att vi samarbetar med en organisation som heter Konsumenternas tele- och internetbyrå. De har egna jurister som har bra koll på lagstiftningen. Vi lägger ner väldigt mycket jobb på de här fallen och det brukar resultera i att företagen som gjort fel ger med sig, säger Berit Landén.

Oavsett vad det gäller så kan de allra flesta fall som hamnar hos konsumentvägledarna lösas med diskussioner och utan att kunderna måste vända sig till ARN. Bara i år har konsumentvägledarna i Hälsingland behandlat över 1 100 olika klagomål från missnöjda konsumenter.

- Vi hjälper till så långt som möjligt. Endast när vi inte kan lösa ärendet skickar vi vidare till ARN, säger Berith Landén.

Av de tvister som till slut ändå måste prövas av ARN slutar ungefär hälften med att konsumenten får helt eller delvis rätt. Men ARN ger bara rekommendationer om hur tvisterna bör lösas, företagen måste inte följa besluten. Däremot är den allmänna inställningen att seriösa företag ska följa rekommendationerna.

De företag som inte följer ARN-beslut, hamnar på konsumentverkets tidskrift Råd och röns svarta lista. För närvarande finns det inget Hälsingeföretag på den listan.

Mer läsning

Annons