Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

130 tjänster ska bort från Mittmedia: "Vi behöver minska utgifterna för att kunna finnas kvar i framtiden"

130 tjänster ska bort inom tidningskoncernen Mittmedia, där Hälsingetidningar ingår.
Beslutet fattades på ett styrelsemöte tidigare i veckan.
– Vi gör det här för att säkra utgivningen och finnas kvar i framtiden, säger Hälsingetidningars chefredaktör Thomas Sundgren.

Annons

Mittmedia ska minska kostnaderna med 133 miljoner kronor på årsbasis fram till 2018, varav 73 miljoner tas från den redaktionella verksamheten. Det innebär i sin tur att 90 tjänster – knappt 15 procent – försvinner från Mittmedias redaktioner.

Hälsingetidningar tappar tio tjänster enligt förslaget. Utöver nedbemanningen planeras också samordningsåtgärder som gemensamma nyhetsdeskar under kvällar och helger och utökade gemensamma funktioner för sportbevakning och redigering. Redaktionernas inköpsbudgetar ska kapas med 45 procent.

På torsdagsförmiddagen hölls informationsträffar på alla Mittmedias tidningshus, så också i Hälsingland. Enligt Thomas Sundgren är sparpaketet en anpassning till en verklighet där tidningarnas pappersupplagor sjunker och där allt fler istället konsumerar nyheter digitalt, det vill säga i dator, mobil eller läsplatta.

– Vi är i en ständig förändring där vi blir mer digitala. Affärsmässigt ser vi att vi måste minska utgifterna för att kunna finnas kvar i framtiden.

Av de 90 redaktionella tjänster som ska bort kommer hälften att tas från Mittmedias nyaste del, före detta Promedia, där bland annat Vestmanlands läns tidning, VLT, och Nerikes Allehanda ingår. Resten tas från "gamla" Mittmedia.

Målsättningen är att nedskärningarna inte ska får allt för stor påverkan på det redaktionella arbetet.

– För det första handlar det om att fokuserat titta på vad vi gör i dag och då framför allt på vad som läses och inte läses. Journalister traditionellt tänker ofta med magen att det här borde vi göra och det här borde vi inte göra. Jag tror att vi gör en hel del i dag som faktiskt inte läses så mycket. Det betyder att vi måste titta på urvalet och renodla i större utsträckning, säger Thomas Sundgren, och nämner även nya tekniska lösningar som ett sätt för redaktionerna att kompensera för en mindre personalstyrka.

Lokaltidningarna har ett självpåtaget demokratiskt uppdrag vars kärna är den lokala politik- och samhällsbevakningen, en journalistik som dock inte alltid ger så många ”klick” på tidningarnas webbsidor.

Finns det inte en risk där att vi inte gör det vi ska om vi bara jagar klick?

– Där tror jag vi har ett jättejobb att göra men det är jag ganska säker på att vi kan också. Kommunpolitik måste vi göra mycket mer attraktiv framöver. Annars kommer vi inte att locka de nya unga läsarna att bli intresserade av den. Det är utan tvekan vi som ska rapportera om de viktiga sakerna som lokalpolitik även i framtiden men jag är säker på att vi kan göra det på ett mycket roligare sätt.

Mittmedia presenterade nyligen ett bokslut för 2015 som innehöll en vinst på 137 miljoner kronor och en vinstmarginal på nio procent. Varför måste man vidta den här typen av åtgärder när företaget går så pass bra?

– Det där handlar mer om att ställa om sig för framtiden än att titta på det senaste bokslutet, att säkra affären och utgivningen när pappersläsarna försvinner. Det kanske kan väcka frågor, men jag tycker att det är det enda sättet att se på saken.

Besparingsprogrammet kommer att sjösättas omedelbart och närmast väntar förhandlingar mellan företagsledningen och journalistklubben vid Mittmedia. Så här kommenterar ordföranden i klubbens hälsingesektion Lars Sundin beskedet om neddragningarna:

– Jag tror fortfarande att vi kommer att göra bra journalistik, men vi kommer inte att vara lika närvarande ute i samhället med mindre bemanning.

Störst neddragningar sett i antal anställda kommer att göras på Nerikes Allehanda (18 anställda), VLT, (14), och Dalarnas Tidningar (13). Totalt ingår 28 tidningar i Mittmedia.

Mer läsning

Annons