Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildhunden Benji skulle avlivas i Spanien – då flydde han in i Seveds bil och följde med till Sverige

/


Lyssna på den gripande historien i klippet ovan - hör Seveds tankar om den lilla hunden som sprang in i hans hjärta.

Den spanske vildhunden Benji var på väg att avlivas. Då tog han skydd i Seved Wahlmans husbil – och följde med honom hem till Sandviken.
– Förut kallade jag honom för mördarhunden Benji, men nu är han världens snällaste hund, säger Seved Wahlman.

Annons

Hunden Benji springer omkring i snön utanför huset Jäderfors. När det blir för kallt utomhus tassar han in och lägger sig vid kaminen för att mysa i värmen.

Annars följer han ständigt efter husse Seved Wahlman, myser och kelar med honom.

Men för två år sedan var det helt annorlunda.

Vildhunden Benji bodde då på ett hundhem efter att ha blivit hittad när han satt fast i en sopcontainer där han grävt efter föda.

Seved Wahlman hade hyrt en lägenhet i Torrevieja i sydöstra Spanien. En dag åkte Seved med sin husbil för att besöka gården för hemlösa hundar som hans fru i flera år hade skänkt pengar.

Där såg han hur de lastade in hundar i en lastbil för att avlivas.

Plötsligt fick han se en hund krypa ut genom ventilationsluckan i bilen.

– De försökte fånga in hunden, en av männen hade en håv.

Seved var på väg att åka därifrån och hade öppnat bildörren. Då sprang den herrelösa hunden in och gömde sig under ratten.

– Han låg under ratten och skakade av rädsla. Jag tänkte att om jag drar ut honom så blir det hans död. Jag har alltid blivit betraktad som en tuff människa. Men jag kunde inte släppa ut hunden för att dö. Jag kunde helt enkelt inte det.

Så i stället tog han med sig hunden till den lägenhet som han hyrde i Torrevieja.

– Han hade fått svansen avkapad eller avbiten. Han hade ett fult sår på det som fanns kvar av svansen. Han hade sår på halsen också. Han hade två sorters löss och pälsen var nerkletad av skit och lera. Han var så skitig att det blev stopp i avloppet när jag tvättade honom.

Seved berättar om hur det gick till när han fick visshet om att hunden skulle bli kvar hos honom.

– Benji spydde i bilen. Jag öppnade bildörren och han sprang ut. Då tänkte jag att det här var sista gången jag såg honom. Han hade hela skogen att springa och gömma sig i. Men han stannade tio meter från bilen och tittade på mig. Rätt som det var kom han emot mig och hoppade in i bilen igen. Då förstod jag att det fanns ett band mellan oss och att han skulle bli kvar för alltid.

Han berättar om när han knöt fast Benji utanför en butik i Spanien.

– På något sätt tog han sig loss och sprang in i butiken. Spanjorerna skrattade när de såg Benji springa exakt samma väg som jag tagit och fram till mig. Han lät sig inte ens distraheras av köttdisken.

Veterinärer och andra i Spanien skakade på huvudet åt Seved och sa att en vildhund aldrig skulle kunna fungera som sällskapshund.

Det bästa vore att avliva hunden, ansåg de.

Men Seved fortsatte kämpa för att göra Benji rumsren och utveckla honom till en sällskapshund.

Inför hemresan till Sandviken skaffade han pass till Benji och veterinärintyg som visade att hunden var vaccinerad.

Benji bråkade gärna med andra hundar och stal mat.

– Från början kallade jag själv honom för mördarhunden Benji för att han var så tokig. Men nu är han varken tokig eller någon vakthund. Han har blivit en riktig knähund och är världens snällaste hund. Klart han skäller när det kommer bilar in på gården, men det är bara bra. Benji är väldigt kärvänlig och kan inte låta bli att hälsa på folk. Han älskar mina barnbarn.

Han berättar att hunden har fått en egen säng, men ändå tassar in i Seved och hustruns sovrum varje natt.

– Han buffar på mig för att få en bekräftelse. Då räcker det med att jag klappar honom så springer han bort och lägger sig i sin egen säng igen.

Seved har fortfarande kontakt med föreståndarinnan på hundhemmet.

– Hon hade sagt mig att Benji bara kunde vara tjudrad som vakthund, att det inte gick att få pli på honom. Jag skickade henne bilder på när Benji leker i snön. Då svarade hon att det måste vara en annan hund, säger Seved.

Mer läsning