Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny hade kontakt med pedofilmisstänkte polischefen via nätet: "Han ville ha sexuella orgier med barn"

/
  • Jenny och mannen hade en kort period kontakt via nätet, snart visade han ett sexuellt intresse för unga flickor.

Många ska ha hört den tidigare chefen inom polisen i Gävleborg berätta om sin sexuella dragning till barn. En av dem är Jenny. Hon kan inte förstå att mannen kunde avancera inom polismyndigheten samtidigt som det fanns brottsmisstankar.

Annons

Detta har hänt: Härvan kring den pedofilmisstänkte polischefen

Ledare: Dina poliser skäms, Carin Götblad!

Under en kort period hade Jenny och mannen kontakt via nätet. Till en början var det inga konstigheter. Mannen var mycket charmig, gav henne komplimanger och snart gled konversationen över i ett sexuellt intresse.

Ledare: Det stinker om pedofilhistorien – är det rättsröta?

– Han hade fantasier om vad han ville göra med mig. Han var äldre än mig och jag var egentligen inte intresserad av honom på det sättet, men tyckte till en början att det var roligt.

Men snart spårade konversationen ur och mannens fantasier handlade inte längre om Jenny.

– Han började prata om en grannflicka som han hade. Han var intresserad av henne och tyckte att hon var snygg. Hon var väl typ 13-14 år kanske och han brukade kolla in henne och ville göra saker med henne.

– Sedan började han hoppa neråt i åldrarna. Då var det ju småflickor och många flickor, han pratade om att han ville ha sexuella orgier. Jag hade svårt att ta det på allvar.

Läs även: Presstalesman: Unni Jerndal har mörkat ärendet – inte polisen

I efterhand har Jenny tänkt att hon där och då borde ha polisanmält mannen i förebyggande syfte, men samtidigt kunde hon inte föreställa sig att det fanns fog till att göra det.

– Det slog mig aldrig att det kunde vara mer än fantasier, olika fantasier har ju alla och jag tänkte aldrig att han skulle kunna göra något.

Kontakten mellan Jenny och mannen bröts efter någon veckas tid. Efter det har hon inte funderat särskilt mycket på det som hände förrän hon för drygt ett år sedan fick ett telefonsamtal.

– Det var en karl från polisen som ringde och frågade om jag haft kontakt med en man de senaste fem åren som verkade sexuellt intresserad av barn. Jag tänkte till en stund så kom han upp, säger hon och syftar på mannen.

Jenny hade då ingen aning om att mannen hon skrivit med hade fått en högre befattning inom polismyndigheten i Gävleborgs län och hon blev förvånad.

Läs också: Polisen fick flera larm om polischefens sexuella intresse för barn – anställde honom ändå

Efter polismannens samtal dröjde det fram till slutet av sommaren innan kvinnan förhördes. Under den tiden avancerade mannen inom polisens organisation till en hög chefsbefattning, trots anmälan och misstankar om barnpornografibrott.

– Jag blev förvånad och förvirrad när jag fick veta det och kan inte förstå hur det gick till. Jag trodde att det fanns mycket mer koll på dem som jobbar hos polisen.

Strax efter Jennys förhör lade åklagaren Elisabeth Brandt ner förundersökningen, utan att det gjorts någon husrannsakan hos mannen. En sådan hade gjort det möjligt att kunna gå igenom hans dator. Enligt Sveriges Radio är personer med insyn i ärendet mycket kritiska till åklagarens beslut och poliser hävdar att i andra liknande fall får de alltid tillstånd till husrannsakan.

– Jag tycker att det är bedrövligt, för det här är något som ska tas på allvar.

Läs också: Kritik inom polisen: "Mycket märkligt hur det här har skötts"

Nu hoppas Jenny att fallet får en ny prövning.

– Jag vill att han åker dit på det och får hjälp. Och jag hoppas att det blir hårdare koll, för det ska jobba bra folk på polisen, det ska inte jobba sjuka människor där.

Under sin kontakt med Jenny försökte mannen aldrig att mörka sin identitet.

– Han var helt öppen och i efterhand har jag tänkt att han kanske ville åka dit.

Jenny heter egentligen något annat.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning