Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-ledaren från Gävleborg under en dag i hetluften: "Regeringen har hoppat i galen tunna"

Under sju månader hoppar Anders W Jonsson från Hedesunda in som Centerpartiets ledare för föräldralediga Annie Lööf. Nu talar han ut om spelet bakom kulisserna kring flyktingpolitiken, kraven på att alliansen ska fälla regeringen och den turbulenta tid som varit.

Annons

I TV-inslaget ovan berättar Anders W Jonsson om när han gjorde en rejäl blunder i riksdagen: "det har jag fått äta upp".

"Stopp!" Ingen passerar riksdagens entré utan omfattande säkerhetskontroll.

– Det har blivit ännu strängare sedan den svenska terrorhotnivån höjdes, berättar Anders W Jonsson.

Men honom känner vakterna igen vid det här laget. Han tillåts passera utan att de nystrukna skjortorna som han hämtat på kemtvätten måste åka i en plastlåda genom röntgenmaskinen.

Den höjda terrorhotnivån är bara en av flera händelser som gjort det gångna halvåret till en extremt händelserik period i svensk politik. Och mitt i hetluften har Anders W Jonsson från Vinnersjö utanför Hedesunda stått, som en av alliansoppositionens fyra partiledare. Nåja, vikarierande sådan.

– Här är det så att Annie är fortfarande vår partiledare. Jag har en mycket nära kontakt med henne. I alla avgörande skeenden så diskuterar vi "Hur ska vi göra här och vilka steg ska vi ta nu?", säger Anders W Jonsson.

Men medan Annie Lööf är hemma med sin dotter är det Anders W Jonsson som får ta de flesta offentliga framträdanden som partiledardebatter och intervjuer.

– Jag har märkt att jag har blivit en betydligt mer känd person. Okända kommer fram och pratar med mig, säger han.

Han verkar trivas i sin nya roll. Känner sig inte särskilt sliten trots att han dagpendlar mellan Vinnersjö och Stockholm. En helg i månaden hoppar han dessutom in extra som barnläkare på Gävle sjukhus.

– Där har jag också haft lite tur. Är man intecknad på ett jourpass en lördag och så plötsligt smäller det till i rikspolitiken, då hade det blivit lite svårt att hantera, säger han.

Det som huvudsakligen upptagit Anders W Jonssons tid sedan i höstas är förstås den omfattande flyktingkrisen. Under 2015 sökte 160 000 personer asyl i Sverige jämfört med 80 000 året innan.

– Man grips ju av de frågorna på ett sätt som man inte gör av andra frågor. När jag är ute och reser besöker jag ofta en asylmottagning eller ett HVB-hem där det finns ensamkommande flyktingbarn. Även när jag är jour på sjukhuset så träffar jag många barnfamiljer som är asylsökande. Det är svårt att vara kallhamrad inför den situation vi har i Europa och Sverige, säger han.

Han är mycket kritisk till regeringens beslut att införa ID-kontroller för att ta sig mellan Danmark och Sverige. C hade hoppats på fortsatta förhandlingar om migrationspolitiken, men ställdes inför fullbordat faktum, enligt honom.

– När vi kom till den andra omgången av vad vi trodde skulle bli förhandlingar meddelade regeringen att de in princip skulle stänga Öresundsbron och kasta bort nyckeln.

Det har fått förödande konsekvenser, anser han.

– Vi är beredda att kompromissa på alla möjliga områden, men att stänga Öresundsbron, att häva asylrätten, att inte stå upp för den, där går gränsen för oss. Jag hoppas att regeringen så snart som möjligt inser att man hoppade i galen tunna, säger han.

Bakom kulisserna har han hört att regeringen var långt ifrån övertygad om att ID-kontrollerna var ett klokt beslut.

– Men det är förstås inget de säger offentligt.

Men hur många flyktingar klarar Sverige av att ta emot då?

Det handlar inte om att sätta nivåer, menar Anders W Jonsson.

– Det är som att fråga hur många jag kan ta emot på min gård i Vinnersjö. Det beror helt på vilka krav gästerna har. Behöver de varsitt badrum och kräver dygnetruntservice med mat, ja då är det inte så många gäster som kan bo hos mig särskilt länge. Men om det bara handlar om tak över huvudet, då har vi plats för 50 personer på mitt golv. Det här beror helt på hur man riggar systemen, säger han.

Han tycker att asylrätten är viktigare att värna än att alla som kommer ska få del av "det fulla svenska välfärdspaketet" i form av exempelvis bostadsbidrag och försörjningsstöd. Sjukvård har C däremot kommit fram till att det inte är rimligt att neka. Partiet vill även ha lägre ingångslöner för nyanlända.

Finns inte risken att det skapar ett A- och ett B-lag?

– Ja, men välfärden har du för att du har jobbat i Sverige och betalat in skatt. Det är en del av välfärdskontraktet. Vi har redan i dag ett B-lag i form av dem som står utanför arbetsmarknaden, säger Anders W Jonsson.

Fokus måste vara på att komma så fort som möjligt i jobb, menar han.

– Avskaffa omedelbart de här reglerna som säger att asylsökande inte får jobba. Vänd på det och säg att vi förutsätter att alla asylsökande tar en praktikplats, säger han.

Vi rör oss genom ett virrvarr av korridorer och kulvertar och är snart framme vid riksdagens kammare. En signal ljuder. Det är dags för omröstning. Anders W Jonsson och merparten av de 349 ledamöterna intar sina platser. Under en kvart fattar de beslut i alla ärenden som debatterats sedan den förra voteringen. Det handlar bland annat om bidrag till glasögon för barn och unga, åtgärder mot våldsbejakande extremism och ett C-förslag om e-domstolar.

Den parlamentariska situationen i riksdagen är rörig. I oktober föll den så kallade decemberöverenskommelsen som skulle säkra regeringens möjligheter att få igenom sin budget.

– Inom centern fanns det ett väldigt starkt stöd för decemberöverenskommelsen. Den skapade ordning och reda i ett väldigt kaotiskt läge, säger Anders W Jonsson.

Nu är det oklart vad som kommer att hända. KD vill lägga en gemensam alliansbudget som kan få stöd av främlingsfientliga SD. Även inom M höjs röster för det. Men Anders W Jonsson verkar inte tycka att det är rätt väg att gå.

– Det är väldigt viktigt att man inser att alliansen förlorade valet 2014. De tre vänsterpartierna är i dag större. Givet den här riksdagen som vi har nu så finns inte förutsättningarna för en alliansregering, säger han.

Men skulle inte alliansen kunna gynnas om det blev ett extraval?

– Jo, men utifrån internationell erfarenhet är det sällan så att ett extraval löser en komplicerad parlamentarisk situation, säger Anders W Jonsson och menar att det kan bli ännu rörigare.

Men hur ser han då på att alliansen i hans hemkommun Gävle lade fram en gemensam budget som fick stöd av SD? Efter nära 100 år av S-styre är kommunen sedan årsskiftet alliansstyrd. Det talas om att det skulle vara ett politiskt experiment, sanktionerat av den högsta M-ledningen.

Men det tror inte Anders W Jonsson. Kommunpolitiken går inte att jämföra med rikspolitiken, tycker han. Ingen kunde väl förutspå att SD skulle rösta fram alliansens budget i Gävle när partiet tidigare hade lagt ner sina röster?

– När vänstersidan valde att lämna taburetterna var det naturligt att alliansen tog över. Kommunen måste ju ha ett styre, säger han.

Arbetsdagen lider mot sitt slut. Efter ett sent möte med Hälsingerådet, som jobbar för Hälsinglands utveckling, försvinner Anders W Jonsson till sin lägenhet där han byter om till frack. Den här kvällen ska han nämligen på kungamiddag på slottet.

– Det blir fjärde gången jag är på en riktig kungamiddag. Det är jättekul, då får jag även ha min fru Annika med mig. Det brukar vara fantastiskt god mat och så avrundar vi framåt halv tolv. Men bara om kungen har gått hem då. Ingen får gå hem före kungen, säger han.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning