Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbered midsommarmaten

/
  • Minipajer med fläskfilé, smördegsinbakad gravad lax och jordgubbar. Gott vid sidan av matjessill och gräslök.   Foto: Dan Strandqvist
  • En välmatad kycklingsallad med limevinägrett är påtagligt frisk i smaken, gärna med ugnsrostad baguette som tillbehör.   Foto: Dan Strandqvist
  • Muffinsformar, både av papper och av metall, gör det enkelt att baka miniatyrpajer.   Foto: Dan Strandqvist
  • Gravad lax inbakad i smördeg tillsammans med gräddkokt babyspenat och hårdkokt ägg är lätt att ta med.   Foto: Dan Strandqvist
  • Jordgubbar är viktiga till midsommar. Servera gärna som överdådig dessert med maränger, sylt, glass, grädde och kaksmulor.   Foto: Dan Strandqvist

Under midsommarhelgen är många på landet. Bor man enkelt och har ett kök med begränsade möjligheter är den bästa lösningen att förbereda maten i förväg. Satsa på sådant som bara är att duka fram.

Annons

Låga köksbänkar och en maskinell utrustning som i bästa fall sträcker sig till en elvisp. Det går att hålla sig för skratt när släkten sitter i trädgården och väntar på matjessill med tillbehör, färskpotatis och jordgubbar med vispad grädde. I och för sig ingen komplicerad mat att laga, ens i det enklaste av kök, men vill man ha något mer utöver basmenyn kan det kännas tryggare att ha förberett en del.

Om midsommarhelgen innebär flera måltider med släkt och vänner gäller det att bulla upp med flexibel mat. Mat som med enkla medel går att "bygga ut" så att den räcker till fler. Sallad är ett bra exempel. Ladda med extra grönt och bröd. Vips, så har man några portioner till. Önskar man ha kyckling i, kan man steka den hemma och skära i bitar när det är dags att blanda sallen. En frisk limevinägrett passar till, liksom sprödvärmda bröd med eller utan vitlök.

En matpaj gör man säkrast i sitt eget kök. Här handlar det om portionspajer som är trevliga att duka fram. Tänk på att degen blir hårdare om man kavlar ut den flera gånger med mycket mjöl. Bättre att kavla mellan dubbla bakplåtspapper, så krävs det mindre mjöl. Lägg degen i stora muffinsformar som placerats i en muffinsform. Fyll med helstekt, strimlad fläskfilé och äggstanning smaksatt med ajvar relish.

Vill du ha fisk är smördegsinbakad gravad lax med gräddkokt babyspenat och hårdkokt ägg perfekt att ta med. En klassiker som man aldrig tröttnar på. Använd färdig smördeg och nyp ihop till paket som liknar piroger.

Utan jordgubbar blir det ingen midsommar. Här med vaniljglass, maränger och vispad grädde i stor skål eller portionsskålar. Toppa gärna med kaksmulor och riven choklad. En dessert som kommer älskas av både ung och gammal. Jag lovar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

RECEPT

Kycklingsallad med limedressing

Till 4 personer

500 g kycklingfilé

1 msk rapsolja

1 msk chilisås på tomatgrund

1 tsk soja

1 tsk paprikapulver

Till salladen:

1 huvud romansallad

1 påse blandade blad

3 mogna tomater

1/2 gurka

1 knippe rädisor

Till dressingen:

2 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk färskpressad lime

4 finhackade myntablad

1 tsk rivet limeskal

1 krm salt

1 nypa vitpeppar

Att äta till:

baguette

2 msk olivolja

1 riven vitlöksklyfta, om man vill

1. Blanda rapsolja, chilisås, soja och paprikapulver. Lägg kycklingfiléerna på ett ugnssäkert fat och pensla flödigt med marinaden. Stek i ugn, 200 grader i cirka 25 minuter. Låt kycklingen svalna innan den används i salladen.

2. Skär ned salladsgrunden av romansallad, blandade blad, tomatklyftor, gurka i bitar och halva rädisor.

3. Blanda vinägretten med olivolja, vitvinsvinäger, färskpressad limejuice, fint hackad mynta, fint rivet limeskal, salt och vitpeppar.

4. Skiva upp kycklingen. Lägg salladen som grund i skål, på fat eller tallrikar. Toppa med kyckling och avsluta med vinägrett. Servera med ugnsrostad baguette doppad i olivolja samt fint riven vitlök.

Portionspajer med fläskfilé och ajvar relish

Till 4 personer

Till pajdegen:

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 1/2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

500 g putsad fläskfilé

1 gul lök

1 tsk paprikapulver, gärna rökt

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

1 dl ajvar relish

2 dl grädde

3 ägg

2 dl riven lagrad ost

18 körsbärstomater

1. Blanda degen, helst i matberedare med kniven monterad. Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och kör till en deg. Låt vila i kylen en halvtimme.

2. Krydda köttet med paprikapulver, salt och vitpeppar. Strimla en gul lök. Bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Lägg i lök när det närmar sig slutet. Efterstek köttet på 175 grader i ugnen 15-16 minuter. Låt köttet svalna under smörpapper.

3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Ta ut runda kakor på cirka 12 centimeter i diameter, använd ett fat som mall. Lyft försiktigt över degen till stora muffinsformar och placera i en muffinsform.

4. Strimla köttet och blanda i skål med stekt lök, ajvar relish, grädde, ägg och riven ost. Fördela fyllningen i pajskalen, inte ända upp annars rinner det över vid gräddningen. Dela körsbärstomater på mitten och lägg tre halvor ovanpå varje minipaj. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Pajerna är rinniga helt nygräddade, men sätter sig efter en stund.

Smördegsinbakad lax med spenat och ägg

Till 4 personer (8 små piroger)

400 g gravad lax

75 g babyspenat

1 dl grädde

salt och vitpeppar

2 hårdkokta ägg

4 plattor fryst smördeg

1 ägg till pensling

1. Tina smördegen och kavla ut den till dubbla storleken mellan två bakplåtspapper. Skär laxen i tunna skivor. Hacka babyspenaten och fräs den med grädde i kastrull till dess den blir mjuk. Smaka av med salt och vitpeppar. Skala och hacka de hårdkokta äggen.

2. Dela smördegsplattorna i två liksidiga fyrkanter. Lägg lite lax, spenat och ägg mitt på, pensla yttersta kanten med kallt vatten och vik ihop till trekanter.

3. Pensla ovansidan med uppvispat ägg och värm ugnen till 225 grader. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, cirka åtta minuter eller tills de har fått riktigt fin färg.

Jordgubbsglass med maräng, sylt och grädde

Till 4 personer

1 liter jordgubbar

1 liter vaniljglass

2 dl vispad grädde

1 dl god jordgubbssylt

ca 15 maränger

2 msk kaksmulor

1. Skölj och dela jordgubbarna i större bitar. Vispa grädden. Varva maränger, glass, grädde, jordgubbar och sylt i en stor skål eller i portionsskålar.

2. Avsluta med att stöta kakor, exempelvis havrekakor eller andra torra kakor som lätt bildar smulor, och strö över som garnityr.

Att dricka till

Till ett svenskinspirerat sommarkök passar öl och eventuellt snaps. Ett svalt rosévin fungerar minst lika bra. Grande Recolte (75286), 109 kronor. Godast kallt till lätta rätter eller som sällskapsdryck.

Mer läsning

Annons