Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den tvärvetenskapliga ultraloppslöparen slår hål på myter

/
  • I tio år har Johan löptränat, för fem år sedan startade han en blogg för att pressa sig själv att klara av ett ultralopp.
  • Johan Renström
  • Löparskor knyts på, ofta springer Johan Renström barfota eller i fivefingersskor,
  • Johan Renström blir inspirerad av frågor från bloggens läsare, och tycker om att hjälpa andra.
  • Den egna träningsdagboken blev en blogg för fem år sedan och i dag skriver Johan krönikor och bloggar för löparmagasinet Runner´s world.
  • GPS-klockan är alltid med på träningspassen.

– Det är fysiskt omöjligt att tappa fem kilo fett på en vecka och hur mycket du än tränar tappar du en stor del av effekten om du sitter när du jobbar, säger Johan Renström.
Med sin breda kunskap och drivet att alltid veta mer skriver Johan ned sitt nytänkande i träningsbloggen Hjärnfysik.

Annons

För fem år sedan skapade Johan Hjärnfysikbloggen. Han ville synliggöra sin träningsdagbok i två år. Målet var att utföra ett ultralopp, en tävlingsgren som är längre än ett maraton.

– När man gör det offentligt så kan man inte bryta det man lovat sig själv, det är så jag fungerar, säger Johan och tänker tillbaka.

När de två åren gått och ultraloppets mål var passerat hade bloggen många följare.

– De förbjöd mig att sluta skriva, säger Johan.

Bekräftelsen från läsarna har väckt lusten att beskriva tankar och teorier som länge snurrat runt i hans huvud. Bloggen är plattformen och den växer genom ett nytt forum löparmagasinet Runner´s world där han både bloggar och skriver krönikor.

– Jag har alltid varit lite annorlunda, jag vill veta hur saker fungerar och är jag inte nöjd med svaren jag får så tar jag reda på det, in i minsta detalj.

Nyfikenheten på sig själv och andra människors beteenden var starten för en kunskapstörstande universitetsstudent från Örnsköldsvik. Efter psykologi följde biologi, kemi, fysik och matematik.

De flesta nöjer sig med ett par ämnen men för Johan föll långa studier sig väldigt naturligt.

– Jag läste som allt, för att allt hör ihop. Oftast tittar man på en del, men då tappar man förståelsen för helheten, säger Johan.

Efter lång tvekan finns nu planer på att ge ut en bok. Ett företag är startat och föreläsningar och konsultationer står på agendan.

På ett finurligt och rakt sätt förklarar Johan hur han tänker och räknar. Han slår hål på myter och öppnar upp för nya tankegångar och det ruskar om i bloggvärlden.

Ett av de mest uppmärksammade inläggen i bloggen handlar om hur fettet lämnar kroppen när man går ner i vikt.

Förvandlas det till energi, muskler eller andas man ut det?

– Jag blev så less på alla kvällstidningar löpsedlar och tänkte att det här måste jag undersöka, berättar Johan.

Ett år efter Johans uträkning kom en forskarrapport från Australien med samma frågeställning och samma resultat. Där tillfrågades läkare, dietister och personliga tränare och 96 % svarade fel.

Johans uträkningar visar att det mesta av fettet kommer ut genom näsan – andningen.

Enkelt förklarat: Fettet vi äter består till största delen av kolatomer som omvandlas i kroppen till koldioxid och det andas man ut. Anstränger du dig – andas du mer och på så sätt blir du av med mer fett.

För att undersöka det rimliga i att gå ner fem kilo fett i veckan räknade Johan på antalet andetag samt hur mycket koldioxid som följer med ut, kontra ett intag av normalstora portioner mat/fett.

– Jag kom fram till cirka ett halvt kilo i veckan. Den första veckan något halvt kilo mer men då är det vätska vi talar om, inte fett, säger Johan.

Att ståarbeta vid sitt skrivbord har länge varit möjligt men det är inte så många som nyttjat det. Efter Johans blogginlägg kommer garanterat fler att ställa sig upp.

Han kallar det för sittsjukan och berättar att på senare tid har det kommit flera studier som visar att människor som sitter mycket utvecklar en sämre hälsa oavsett om de tränar eller inte.

Även de som motionerar regelbundet har en ökad risk att utveckla hjärtsjukdomar, cancer och diabetes. Johan liknar kroppen med en dator.

– Får den inte rörelse går datorn ner i viloläge och till slut stängs den ner. Eftersom kroppen inte behöver någon energi, stannar fettet kvar i blodet och lagras slutligen som fettvävnad – en energireserv inför framtiden, säger Johan.

Det krävs bara en timmes sittande enligt Johan sedan behöver kroppen några minuters rörelse och systemet sätts i gång och fettförbränningen hålls igång. Ett tips som han ger arbetsgivarna är att flytta kaffeautomaterna lika långt bort som rökarna är tvingade att gå.

Skrivandet är en viktig del av Johans liv nu, han har trotsat sin etta i betyg i svenska.

– När jag springer kommer orden till mig och jag får inspiration till att berätta och förklara för andra. Bloggen är min drivkraft, säger Johan och snörar på sig sina springskor.

Mer läsning

Annons