Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkrisen - Löfven håller pressträff

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker inte att EU-ländernas åtaganden räcker. Han vill att de tar emot fler kvotflyktingar och förespråkar principen om "säkra länder".

Annons

– Världens flyktingkris är inte en europeisk flyktingkris, det är en ansvarskris, inleder Stefan Löfven pressträffen med anledning av att han i morgon träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Sverige och Tyskland hör till de länder i EU som tar emot störst andel flyktingar och förespråkar ett gemensamt system med bindande kvoter, där alla EU-länder ska delta.

– Jag är hoppfull när jag nu hör fler och fler ledare säga sig vilja ta ansvar, säger Löfven.

– Men jag är också bekymrad. Det finns länder som drar sig undan sitt ansvar, Ungern är ett av dem.

Säkra länder

Statsministern anser att de åtaganden som EU-länderna hittills enats om, på frivillig basis, inte räcker. Han vill att de 28 EU-länderna gemensamt ska ta emot 100 000 kvotflyktingar, betydligt fler än de 20 000 som länderna enades om på EU-toppmötet i juni.

Löfven förespråkar nu också principen med så kallade säkra länder, alltså att asylansökningar från personer som söker asyl från länder som i normalfallet inte får uppehållstillstånd, ska snabbehandlas. För svensk del kommer det inte att bli så stor skillnad, tror han.

– Men det kan definitivt få effekt för EU som helhet.

Tio punkter

Löfven meddelar också att regeringen kommer att presentera ett etableringspaket i höstens budget.

– Alla kommuner i Sverige måste dela på ansvaret, säger han.

Han sammanfattar med att rada upp tio punkter som Sverige kommer driva för att reformera EU:s flyktingpolitik. Bland annat att EU ska inrätta en permanent och tvingande omfördelningsmekanism vid katastrofer, att EU:s asyl- och gränsmyndigheter ska förstärkas och att EU-kommissionen föreslår fler lagliga vägar till EU.

Mer läsning