Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allmänt otydliga och utan visioner

"Ansvar för hela Sverige" är namnet på Moderaternas nya idéprogram. Att ansvar är nyckelordet visade sig även i partiledaren Fredrik Reinfeldts öppningstal på M-stämman i Örebro under torsdagen. Fram träder bilden av ett förvaltarparti som ska "lyssna" och verka för landets sammanhållning. Av regeringspartiets faktiska idéer syns bara konturer. De fina, men ganska innehållslösa, fraserna dominerar.

Sverigedemokraterna hade aldrig tagit sig in i riksdagen utan sina många ideellt arbetande funktionärer ute i landet. Engagerade gräsrötter var länge även en av Socialdemokraternas styrkor, men har nu blivit en belastning när intressen konstant måste jämkas och förändringar förankras inom rörelsen. Därför åker Håkan Juholt nu på en tusen kaffekoppar lång turné, inte för att prata med svenska folket, utan för att prata med den socialdemokratiska medlemskåren.

I jämförelse framstår Moderaterna, inte minst sedan de började kalla sig "nya", som bättre anpassade till dagens rörliga väljarkår. Avsaknaden av en folkrörelse har givit partiet större manöverutrymme. Förvandlingen från ett skattesänkarparti i opposition till det samhällsbärande partiet hade inte blivit verklighet med en tung gräsrotsrörelse som höll emot.

Visioner är för revolutionsromantiker och Domus-nostalgiker, slog Reinfeldt fast under sitt tal. Moderaterna ska "lyssna" och "utgå från människan". Sverige är bra som det är, ungefär. Det som behövs är fortsatt ansvar och återhållsamhet. Förvaltning. Efter att det femte jobbskatteavdraget mötte kompakt motstånd både från allianskollegorna och från oppositionen, verkar Moderaterna ha fått slut på ideologisk ammunition. Denna visionsbrist är även retorisk.

Däremot saknas inte tydliga moderata avtryck på samhället. Rent konkret har den "frihet" som idéprogrammet så vidlyftigt använder inneburit att medborgarna fått större inflytande över sina liv.

Valsegern 2006 innebar att politiken tog ett steg tillbaka, och civilsamhället fick en större roll.

"Att företräda allmänintresset är svårt. Allmänintresset har inga intresseorganisationer. Allmänintresset har inga ledarsidor.

Allmänintresset finns bara i form av väljare var fjärde år", säger Fredrik Reinfeldt och tangerar populism. Äldre socialdemokratiska tongångar om "folket" ekar. Men i viljan att fånga in hela väljarkåren löper ett parti risken att förlora trovärdighet. Konflikter sopas under allmänintressets matta. Medan Centerpartiet och Folkpartiet förnyar sig, och föreslår reella förändringar i skattepolitiken, börjar Moderaterna redan nu bromsa på väg mot målgången i valet 2014.

Det ligger i allmänhetens intresse att det regerande partiet blir tydligare med vad de tänker göra de närmsta åren. Förtroende förvaltas bäst när avsikten med både samtiden och framtiden förtydligas.

Ivar Apri