Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allmänheten kan stängas ute

Hudiksvalls kommun kan få en ny politisk organisation efter valet. Flera partier vill då stänga nämndernas möten för allmänheten.

En parlamentarisk kommitté har gjort en översyn av den politiska organisationen i Hudiksvalls kommun. Förutom ett antal konkreta förslag på ändringar ville kommittén också att partierna skulle ta ställning till frågan om man vill fortsätta med öppna nämndsmöten eller om de ska stängas för allmänheten.

I dag har flera nämnder, bland andra kommunstyrelsen, öppna möten. Men partiernas svar visar att flera av dem vill att sammanträdena i framtiden ska vara stängda. Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna förespråkar stängda möten.

KD anser till exempel att öppna möten har "visat sig försvåra en öppen och förutsättningslös diskussion i nämnderna och att ledamöter mer talat till massmedia för att få massmedial uppmärksamhet."

S skriver att de förordar stängda sammanträden "för att komma fram till bra lösningar för kommunen".

Vad menas med det?

– Vi tror att det förs en annan dialog om man har stängda möten. För långsiktigheten i besluten är det en fördel, säger Per Svensson, ordförande för Socialdemokraterna.

– Demokratifrågor måste vi lyfta på ett annat sätt, i ett sammanträde kan du bara sitta och lyssna, du har ingen yttranderätt, fortsätter han.

Moderaterna och Folkpartiet svarar inte specifikt på den frågan, men kommunalråd Jonas Holm (M) menar att mötena bör vara öppna.

– För demokratins skull bör man i största möjliga mån ha öppna möten, säger han.

Andra partier som är positiva till att behålla öppna möten är Vänsterpartiet, som är "försiktigt positiva" och Miljöpartiet. MP påpekar att "demokratisk tillgänglighet bör eftersträvas i största möjliga mån, även i ks".

Organisationen Omställning Hudiksvall skriver att öppna möten bör vara det normala och påpekar att det redan i dag finns möjlighet att stänga möten i enskilda ärenden.

– Att föra en dialog i efterhand minskar möjligheten att på plats följa diskussionen i olika ärenden liksam partimedlemmars argumentation och ställningstaganden.