Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allis satsar på hästnäring

Kommunbygderådet Allis fortsätter att satsa på landsbygdsfrågor och lokalt företagande.
– Vi växlar upp och gör större saker, säger Allis ordförande Lena Åkerlind.

Allis, Aktiv levande landsbygd i Söderhamn, fungerar sedan fem år tillbaka som kommunbygderåd. Närmast på agendan står ett seminarium om hästnäringen, som arrangeras i samarbete med Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Då ska företrädare för LRF, Allis, kommunen och Hästlyftet träffas. Hästnäringen blir mycket större och håller på att ta större plats och landsbygden ställer om mer till hästnäring. Men det ses inte som en näring än utan mer en hobby, säger Carola Onelius, ledamot i Allis.

Precis som med tidigare projekt hoppas hon att mötet ska bli ett lyft för hästnäringen.

– Det är för att träffas och se vad man kan samarbeta kring. Precis som med torghandeln och den lokala maten förväntar vi oss att det här ska kunna leva vidare och leda till konstruktiva diskussioner kring vad näringen behöver.

Nyligen anordnade Allis ett liknande möte när det gäller lokalproducerad mat, där inköpare och producenter träffades. Kommunbygderådet har även varit inblandat i busstrafiken och kommit med önskemål gällande busslinjer och tider. När det gäller torghandeln fungerar Allis som en länk mellan handlarna och kommunen.

– Det är vi som samordnar torghandeln mellan kommunen och torghandlarna, det ska vara smidigt för kommunen att hyra ut till handlarna. Vi tar hand om allt trassel och kommunen skickar ut en samlad faktura till oss, sen betalar torghandlarna till oss, säger Lena Åkerlind.