Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansregeringen fortsätter att klättra

/

Annons

Trenden håller i sig. Alliansen fortsätter att klättra i väljaropinionen och på andra sidan blockgränsen fortsätter kräftgången för de rödgröna.

Dock skiljer sig resultaten något åt i opinionsmätningarna, vilket också gäller de båda mätningar som publicerades under söndagen. I Sifoundersökningen har vänsteroppositionen fortfarande ett litet övertag, men gapet är nu nere i endast 1,2 procentenheter. I februari var oppositionens övertag 7,1 procentenheter, och i mars hade det krympt till 3,3 procentenheter.

I opinionsmätningen från Skop drar däremot alliansregeringen ifrån, eftersom man redan i deras förra mätning tagit sig förbi oppositionen. Avståndet till alliansens fördel ökar från 2,5 till 5,1 procentenheter.

Konstateras kan också att Kristdemokraterna verkar ha hämtat sig något. Den magiska spärren för att komma in i riksdagen passeras precis i Sifos mätning, där KD landar på 4,1 procent, och i Skops mätning ligger man marginellt under med 3,9 procent.

Och diskussionen om Sverigedemokraternas eventuella förehavanden i riksdagen kan läggas åt sidan för tillfället. SD är inte riktigt nära i någon av mätningarna.

Visst, det är bara opinionsundersökningar. Det avgörande är vilka valsedlar som stoppas i valurnan den tredje söndagen i september nästa år. Men resan fram till valdagen är också intressant att studera.

I slutet av 2006 var det nog många som trodde på en promenadseger för oppositionspartierna. Fråga bara statsvetarprofessorn Sören Holmberg som förklarade Fredrik Reinfeldts chanser att få fortsätta som statsminister för rökta.

Han har nu ändrat uppfattning, och troligen har även han insett att de borgerliga partierna helt förändrade spelreglerna då de 2004 bildade Allians för Sverige.

Vi kan nu konstatera att alliansen opinionsmässigt har kommit i kapp oppositionen, och i några mätningar passerat. Frågan är om trenden med att allianspartierna ökar i opinionen kommer att fortsätta eller om det nu planar ut på en jämviktsnivå? Har alliansen "peakat" för tidigt och är det därför snarare en nedgång i opinionen som de borgerliga partierna går till mötes den närmsta tiden?

En borgerlig partistrateg hade nog önskat att vi vid detta tillfälle låg åtminstone ett år fram i tiden och kanske ännu hellre någon gång i början av sommaren. Precis så som det var när alliansen tog kommandot i valrörelsen 2006.

Men bortsett från finanskrisen, om man nu kan bortse från den, så är situationen ganska behaglig för allianspartierna. Förtroendet för regeringen är starkt och om bara någon månad tar Sverige över ordförandeskapet i EU, vilket vid förra tillfället, 2001, stärkte den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

Dessutom ogillar flera socialdemokratiska sympatisörer samarbetet med V och MP. Mona Sahlin har visat sig vara en katastrof som partiledare för Socialdemokraterna. Och Wanja Lundby-Wedin har drastiskt minskat sin attraktionskraft som vallokomotiv.

Läget kunde vara sämre för alliansen.

Mer läsning

Annons