Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens ekonomiska förtroende stort

Den 9 april presenterade Alliansen sin vårbudget och som alltid sågar oppositionen regeringens förslag vilket verkar ske mer eller mindre av tradition än av de faktiska förslagen. Tyngdpunkten på budgeten ligger på jobb, tillväxt och en välfärd för alla, områden som de flesta partier står bakom, möjligtvis undantaget SD som ju som bekant inte anser att alla har rätt till vår välfärd.

Jag är ytterst förvånad över hur man på något sätt kan kritisera Alliansens ekonomiska resultat under sin tid vid makten. Sedan Alliansen tog makten 2006 har vi haft den djupaste globala ekonomiska krisen sedan 1930-talet och Sverige har kommit ur denna kris med en av EU:s bästa ekonomiska finanser. Svensk ekonomi är idag starkare än när Alliansen tillträdde 2006 och är starkare än jämförbara länder. Därför kan jag inte säga annat än att regeringen har bevisat sig ha en stor finansiell kunskap och visat prov på ett utmärkt finansiellt ansvarstagande vilket rättmätigt ger dem stort ekonomiskt förtroende.

Därmed inte sagt att den vårbudget som presenterats är fullständig och utan brister, tvärtom är kompletteringar nödvändiga och med tanke på miljödebatten och de färska rapporterna från FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC, saknar såväl jag som delar av oppositionen en tydligare miljösatsning.

Transportsektorn stod 2012 för drygt 30 procent av koldioxidutsläppen, undantaget sjöfart och flyg, och detta är något Alliansen kraftigt måste reducera. När Miljöpartiet pratar om straffskatter på biltrafik slår detta tyvärr ofta fel och drabbar idag landsbygdsbor som har bilen som enda transportmedel där rimliga alternativ ännu inte finns. Däremot presenterade (Mp) nyligen en satsning på 200 miljoner kr för att finansiera 20 000 laddningsstolpar. Det är ett utmärkt förslag som Alliansen och det borgerliga miljöpartiet (C) måste applådera, stödja och ta efter. Men vi måste gå längre. Inköpskostnaderna för elhybrider är idag för höga för allmänheten och därför behövs en kraftigare satsning för att reducera dessa initialkostnader.

Vidare behöver el- och värmesektorn utvecklas fortare där till exempel användningen av solenergi måste bli en naturlig del av samhällets energitillförsel. Därför lämnar jag i dagarna in ett par motioner till Centerpartiet med innebörden att:

* Satsa 200 miljoner för utbyggnad av laddningsstolpar över hela landet samt ytterligare 300 miljoner i höjd supermiljöbilspremie för privatpersoner.

* Förändra ROT till att uteslutande gälla byggnadsarbeten med miljö- & energiförbättringar och utöka stödet för installation av solcellsenergi till totalt 500 miljoner samt att stödnivån för privatpersoner höjs till 50 % av investeringskostnaden.

Daniel Ekblom (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel