Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens dolda agendor

Strax efter valet 2006 utfrågades Anders Borg om jobbskatteavdraget i SVT av K-G Bergström. Borg uttryckte det så, att pensionärerna skulle orsaka överhettning i ekonomin, om denna grupp också fick del av moderatinspirerad skattesänkning. Så blev det som det blev. Fem jobbskattavdrag drogs. Pensionärerna har bidat alliansens tid under två mandatperioder med lång näsa. Och märk väl, att kompetente Borg stod upp i SVT för att särskilt de i pension sannerligen inte ska sätta nationen i just överhettningsläge. Detta värmde gott i Borgs dolda agenda.

Annons

Man ville göra det förklarat, att pensionärers – just det, pensionärers – konsumtion inte på något sätt är önskvärd. Sådan efterfrågan ska inte uppmuntras och inte heller få bidra till krisers lättnad i det sanna arbetarpartiets, alltså M:s, värld med lika sanna avdrag.

Men i arbetarpartiets efterfrågehantering under kris, kunde man i måndagens tidning läsa, att en majoritet av svenskarna, 65 procent, sparar pengar varje månad. Och skåningar sparar mest.

Vad menas? Inte var det väl mest nationens icke-konsumerande skåningar och fattigpensionärer som skulle skapa alliansens jobb? Är det så den verkliga dubbelt dolda agendans förslagenhet skulle pysa i M-politikens punka?

Jo, just i måndagskvällens Rapport ses och hörs Fredrik Reinfeldt säga, också med Anders Borg i rutan, att krisen lättar och att skattesänkningarna har haft syftet att stimulera ekonomin för att hålla uppe efterfrågan.

Jaha, och nu är det alltså inte kris längre! Gömde han undan avdragsjobben? Men så har man det där med välfärdens kärna. Vem skulle leta fram den bakom avdragsalliansens muterade skatt? Det blev visst kärnfria, skrumpna russin.

Nu ska man under trots, 50 dagar efter senaste kompetenta sänkningen, trilskas i oförstånd med att höja skatten lite. Och med detta behöver jobbskatteavdragen under tystnad inte längre skapa nya jobb.

Och de 65 procenten av svenskarna – vad har de haft för sig? Ska inte denna grupp också enligt skatteagendan ha sin extra månadslön till att konsumera, alltså hjälpa arbetarpartiet i kristid med sin efterfrågan? Och jobben, då? Har inte Borg och Reinfeldt koll på sin egen politik? Eller var det bara 35 procent som tänktes hålla uppe sagda efterfrågan?

Är det så illa, att de 65 procenten inte har ett dyft tilltro till jobbskatteavdraget som skapare av jobb? Bättre spara än illa dryfta! Så kan man lätt tycka också i skuggan av Borgs överhettningsscenario med förklaring till pensionärernas högre skatt med början år 2006.

Och räknar man noga bort de äldre, arbetslösa, sjuka, med flera, blir det sannolikt inte många icke sparande procent kvar bland de 35 procenten.

Har retoriken skjutit sig själv i foten?

Jan Thollin

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel