Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens akilleshäl

/

Att svenska folket överlag är väldigt nöjt med hur regeringen styr landet är tydligt. En bild som har bekräftats genom höga förtroendesiffror i flertalet opinionsundersökningar, såväl på senare tid som tidigare.
Samtidigt finns det också några områden där regeringen inte har lyckats fullt lika väl. Det tydligaste exemplet är tveklöst hanteringen av sjukförsäkringen. Som också är regeringens akilleshäl.

Annons

Om det inte hade varit för hanteringen av sjukförsäkringen – där både den faktiska utformningen och själva kommunicerandet av innehållet ingår – så hade alliansen med största sannolikhet lyckats behålla egen majoritet i riksdagen. Och därmed också sluppit undan stora delar av den problematik som kantat det första riksdagsåret av den här mandatperioden.

Allt det här är oppositionen väl medveten om. Och man drar sig naturligtvis inte det minsta för att utnyttja situationen. Vilket är fullt begripligt. Att försitta en sådan här chans att tvåla till regeringen riktigt ordentligt vore rent ut sagt korkat. I synnerhet som det kan vara en av nycklarna för att få till ett maktskifte efter nästa val.

Fast det är ändå något av ett vågspel som oppositionspartierna just nu ägnar sig åt.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lyckats få Sverigedemokraterna att ställa upp på ett gemensamt utskottsinitiativ vars syfte är att försöka påtvinga regeringen att snabbutreda delar av sjukförsäkringen, så att de kan träda i kraft redan vid årsskiftet. I stället för att det ska utgöra en del av den stora och mer omfattande genomgången av sjukförsäkringen.

Något beslut fattades inte i förra veckan, utan frågan återremitterades till socialförsäkringsutskottet. Därför kommer riksdagsledamöterna att få avbryta sommarvilan redan den här veckan. Först genom utskottsbehandling av ärendet på torsdag, och sedan genom beslut på fredag.

Att de fyra oppositionspartierna därmed får sin vilja igenom innan sommaren skjuter verksamheten på framtiden får därmed anses tämligen säkert. Fast någon omedelbar förändring innebär det alltså inte.

Däremot har oppositionen påvisat handlingskraft och får dessutom knäppa regeringen på näsan ännu en gång.

Frågan är dock hur klokt det är att snabbutreda frågan. Oppositionen anklagade under förra mandatperioden regeringen för att hasta fram en förändring av sjukförsäkringen. Nu gör de fyra oppositionspartierna precis samma sak.

Om oppositionen senare under hösten även gör gemensam sak för att driva igenom förändringar av sjukförsäkringen kommer det framöver under mandatperioden inte att vara lika tydligt att det är regeringen som ensam bär ansvaret för hur den fungerar och eventuellt inte fungerar.

Att oppositionen skulle kunna enas om en fullständig förändring av sjukförsäkringen får betraktas som helt uteslutet, eftersom den forna rödgröna samarbetskonstellationen inte lyckades få stöd av Sverigedemokraterna i sitt utskottsinitiativ för att även utreda ett avskaffande av den bortre parentesen i sjukförsäkringen.

Det finns också en risk att väljarna märker att oppositionens ageranden mer är av karaktären att försvåra och försämra alliansens möjlighet att regera än att faktiskt uppnå en förändring. Vilket i så fall skulle spela regeringen rakt i händerna.

Att sjukförsäkringen kommer att spela en viktig roll även i nästa riksdagsval får i dag betraktas som högst sannolikt. Fast det är inte lika säkert att frågan utgör samma akilleshäl för alliansen som i förra valet.

Till stor del beror det på hur alliansen hanterar frågan.

Men även oppositionens agerande kommer att vara av avgörande betydelse.

Mer läsning

Annons