Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen satsar på jobb och utbildning

Den ekonomiska krisen är inne på sitt femte år och fortsätter att slå mot jobben i Sverige. I ekonomiska termer är detta den värsta internationella krisen under efterkrigstiden.

Sverige har dock bland Europas starkaste offentliga finanser. Vår skuldsättning är låg. När andra länder står inför nedskärningar kan Sverige, tack vare alliansens ansvarsfulla politik, skjuta in mer energi i ekonomin.

Nu föreslår alliansen, i samband med den ekonomiska vårpropositionen, ytterligare åtgärder för 2013 och 2014 för att dämpa den ökande arbetslösheten och motverka att den biter sig fast. Åtgärdspaketet rymmer 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser, ytterligare 700 miljoner kronor till drift och underhåll av järnväg samt 40 miljoner kronor per år till regionalt tillväxtarbete.

Mot en enig allians, som nu genomför vår sjunde gemensamma budget, står sinsemellan splittrade oppositionspartier vars olika politiska inriktningar riskerar att försämra det redan svaga konjunkturläget.

Socialdemokraternas skattehöjningar på 30 miljarder kronor skulle kraftigt försämra förutsättningarna för fler jobb och växande företag.

De splittrade oppositionspartierna vill dessutom införa en kilometerskatt som skulle slå hårt mot ett län som Gävleborg. Lägg därtill på en höjning av restaurangmomsen och en fördubbling av arbetsgivaravgifterna för unga, som drabbar restaurangbranschen hårt som sysselsätter närmare 3 000 personer i Gävleborg. En tredjedel av dem är unga under 26 år och nästan lika många är utrikes födda.

Oppositionspartierna vägrar att ge besked om hur deras regeringsalternativ ser ut. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår skattehöjningar på mellan 30 och 90 miljarder kronor. Det handlar dels om höjd bolagsskatt och höjda kostnader för att anställa unga, dels om höjda bensin- och miljöskatter på över 10 miljarder kronor. En lastbilsskatt föreslås med upp till 140 000 kronor per fordon och år. Hur ställer sig Socialdemokraterna till Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor?

Alliansen är enig om att vi måste skapa ökade möjligheter till fler jobb, särskilt för de många unga och utrikes födda som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vi behöver fortsätta att återupprätta kunskapslinjen i skolan och fortsätta satsa på utbildning i världsklass. Vår välfärd ska fortsätta förbättras och vård och omsorg med hög kvalitet ska vara tillgänglig för alla. Så tar vi ansvar för jobb och trygghet i en osäker omvärld.

Tomas Tobé (M) , Margareta B Kjellin (M) . Lars Beckman (M), Hans Backman (FP) och Anders W Jonsson (C), riksdagsledamöter Gävleborgs län

Gunnar Canslätt (KD), förste vice distriktsstyrelseordförande Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel