Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen rustar för strid om miljöpolitiken

/

Miljöpolitiken har de senaste valen inte tillhört de frågor som väljarna har sett som de absolut viktigaste. Annat var det i valrörelsen 1988 då nästan hälften av väljarna ansåg att miljön var den viktigaste frågan.
Därefter har miljöfrågorna successivt tappat mark.

Annons

Och de senaste två riksdagsvalen har det funnits åtminstone sju andra politikområden som väljarna har ansett som viktigare än miljöfrågorna.

De senaste åren har intresset för miljöfrågorna åter ökat. Vilket säkert dels har att göra med oroande klimatrapporter om konsekvenserna av en fortsatt växthuseffekt. Men också det ökade fokus på de här frågorna som klimatkonferensen i Köpenhamn i slutet av 2009 innebar. Något som också alliansregeringen bidrog till genom att höja EU:s ambitioner på klimatområdet under det svenska ordförandeskapet.

Sannolikt kan också en stor del av Miljöpartiets ökade stöd i väljaropinionen ha sin grund i att miljö- och klimatfrågorna har fått en mer framskjuten plats i den politiska debatten.

Vilket gör det viktigt för alliansen att den står väl rustad då det drar ihop sig till strid om miljöpolitiken i valrörelsen.

Därför var det också intressant att ta del av den rapport som alliansens arbetsgrupp för miljö och klimat som i går presenterades av miljöminister Andreas Carlgren (C).

Rapporten, som tillsammans med rapporterna från övriga arbetsgrupper utgör grunden för det gemensamma valmanifest som kommer att presenteras i augusti, är omfattande och innehåller både små konkreta åtgärder och mer långtgående visioner.

Till de större målsättningarna hör att Sverige ska nå målet om att utsläppen i den så kallade icke-handlande sektorn ska minskas med 40 procent till år 2020 jämfört med 1990, att Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären och år 2030 ha en fossiloberoende fordonsflotta.

De rödgröna partierna var precis som väntat inte särskilt imponerade av rapporten i sina kommentarer under gårdagen. Det hade de å andra sidan inte varit oavsett rapportens innehåll. Det hör liksom till det politiska spelet.

Men det vore passande om vänsterpartierna inte bara levererade kritik utan även redovisade hur det tänker sig att förverkliga de målsättningar som de redan tidigare har satt upp för sin miljö- och klimatpolitik. Och vilka konsekvenser som det kommer att få för alla de människor som inte har fem minuter till tunnelbanan. För företag som ska försöka att konkurrera genom att exportera varor. För svenska lantbruk som ska förse oss med lokalt producerad mat. Och för den viktiga skogsbranschen.

Till det kommer den viktiga energifrågan där de rödgröna försöker att framstå som betydligt mer överens än vad de egentligen är.

Det här kan bli ett problem för i första hand Miljöpartiet. För de kan i den här valrörelsen inte bara svara på vad de vill göra, utan måste stå bakom den gemensamma rödgröna miljöpolitiken. Och om de inte kan ge klara och tydliga besked om vad det är som gäller riskerar Miljöpartiet att få stora trovärdighetsproblem.

Mer läsning

Annons