Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen kom till slut ut ur garderoben även i Ljusdal

/

God morgon Ljusdal! Med en dryg vecka kvar till valet kommer ett uttalande, lite i skymundan, som kan ha betydelse för utgången i kommunalvalet den 19 september: Alliansen har kommit ut ur garderoben även i Ljusdals kommun. Det sent påkomna ställningstagandet initierades av en företagsledare och f.d. aktiv M-politiker via en insändare i LjP?!

Annons

Äntligen, säger undertecknad. Men samtidigt börjar man ju undra hur det står till bland de så kallade Allianspartierna. Ska det behövas en insändare i lokaltidningen för att tanken på en gemensam plattform även lokalt skulle komma på tal efter den i särklass mest framgångrika mandatperiod en borgerlig majoritet haft i modern tid?

Har det inte förekommit några som helst inofficiella samtal mellan de fyra partierna under den här mandatperioden? Har det inte kommit några signaler och handböcker från centrala håll hur man agerar för att skapa trovärdighet under det gemensamma namnet Alliansen?

Nu hinner man inte gå ut med en gemensam valplattform och det minskar naturligtvis väljarnas möjligheter att bilda sig en uppfattning om vad en röst på borgarna innebär, klantigt, är min spontana reaktion. Okey, jag kan förstå en viss handlingsförlamning eftersom ett av Allianspartierna suttit i regeringsställning med

Socialdemokraterna men det borde inte ha hindrat kreativa samtal inför detta val. Att ett erkännande av Alliansen som ett möjligt lokalt regeringsalternativ ändå påverkar valet, trots att det kommer i elfte timmen, är helt klart. Osäkra väljare som ändå varit tämligen nöjd med den rikspolitik som förts ser med största sannolikhet ett embryo i den lokala Alliansen till borgerlig politisk stabilitet.

Enligt tidigare Ljusdalsmodell har man ju inte säkert vetat vart den egna rösten hamnat i förhållande till de andra partierna eftersom valresultatet ofta fått ligga som grund för den slutliga regeringskoalitionen i Ljusdal.

Även om det inte finns en uttalad valplattform torde Alliansens födelse i Ljusdal innebära att de fyra borgerliga partierna är beredda att sätta sig i opposition om man inte får egen majoritet. Eller?

Varg eller inte varg? Det omstridda djuret ser ut att bli en valfråga i framför allt områden där vargen etablerat sig. Alliansen ändrade den så kallade nödvärnsparagrafen och förde ner besluten om nödvärnsjakt till länsstyrelserna. Det borgerliga blocket har också klart definierat att vi ska ha en stam på 210 individer i

Sverige och den ska hållas genetiskt frisk genom invandring och eventuell inplantering. För att uppnå dessa mål tillåts licensjakt, vilken är anmäld till EU som i sin tur fått svar på de frågor som ställts till regeringen. Beslut i frågan kommer.

På den röd-gröna sidan vill S tillåta licensjakt men inte sätta ett tak för antalet individer samtidigt som man är emot inplantering av nya djur. Kollegorna M och V är emot såväl licensjakt som den nya nödvärnsparagrafen som blev till 2007 där en tamdjursägare kan få rätt att skjuta varg utanför stängslat område.

Man anser att den nya skrivningen gynnar illegal jakt på varg. Alliansens inställning till varg är tämligen homogent medan de röd-gröna inte alls enats i frågan. Det kommer att påverka hur vissa röster faller där varg eller inte är den största vardagsfrågan.

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons