Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen i Bollnäs och Ovanåker i spillror?

/

Alliansens partiledare ska dra igång en Framtidskommission.

Annons

Undrar om något sådant skulle vara möjligt i Bollnäs och Ovanåker? Knappast, men det ska jag strax återkomma till.

Igår skrev alliansens partiledare en debattartikel på DN-debatt med rubriken Framtidskommission ska möta Sveriges utmaningar.

Där betonar man helt riktigt att politikerna har ett ansvar, inte bara för dagens politik och för de närmaste årens utmaningar, utan de behöver också fundera över lite längre perspektiv.

Det har varit oroväckande tyst kring alliansen under sedan valet. Åtminstone om alliansen som begrepp.

Det har mer handlat om hur de tre små partierna i alliansen försökt matcha de stora Moderaterna som visar stadigt höga siffror i väljaropinionen.

Dessutom har man en partiledare, tillika statsminister, som spelar i en division för sig när det gäller förtroendet hos väljarna.

Många har med rätta funderat över om alliansen bara tänker administrera sin politik fram till nästa val eller om de fyra partierna verkligen vill satsa på reformer och förändringar som gör Sverige till ett ännu bättre land att leva i.

Det saknas inte utmaningar.

Visserligen betonar partiledarna det långsiktiga perspektivet för den kommande framtidskommissionen. Men det går knappast att bara se ett mål i horisonten utan att samtidigt se vilka hinder och möjligheter som finns i ett kortare perspektiv på vägen dit.

I debattartikeln lyfter partiledarna fram några områden som Framtidskommissionen ska arbeta med.

Det handlar om demografi, om att vi lever allt längre och allt fler blir över 65 år. Hur påverkar det samhället, arbetslivet, planeringen, välfärden?

Det handlar om integration, demokrati och delaktighet. Möjligheter att vara med och påverka och ha inflytande inte bara som väljare utan som aktiv samhällsmedborgare.

Det handlar om jämställdhet, om barnomsorg och förskola, om utanförskap, om miljö, klimat, livskvalitet och hur vi säkerställer ett långsiktigt Sverige.

Dessa och många fler frågor är viktiga att diskutera – på kort och lång sikt.

Och utforma en politik som inte bara tuggar teser och tomma ord, utan som föder entusiasm bland väljarna. Det är en verklig utmaning för Framtidskommissionen.

Bollnäs och Ovanåker då? Ja, i princip är det samma frågor som det handlar om, men ur lokalsamhällets perspektiv.

Problemen, frågorna och möjligheterna finns också i Bollnäs och Ovanåker. Ändå känns det helt uteslutet att alliansen skulle kunna utforma något alternativ i dessa två kommuner. Av det enkla skälet att alliansen inte finns.

Inte nog med det. Det råder stora motsättningar mellan allianspartierna på sina håll. Det verkar som om personfrågor, personliga utspel och personkemi, varit viktigare än att försöka skapa en gemensam allianspolitik lokalt.

Bollnäs och Ovanåker är förvisso inte de enda kommuner i landet där alliansen är splittrad. Men det är knappast något försvar.

Jag ser verkligen fram emot den dag då alliansens företrädare i Bollnäs och Ovanåker går ut i Ljusnan och berättar att man tillsätter en gemensam framtidskommission som ska dra upp riktlinjerna för politiken. Inte bara för de närmaste åren utan också på längre sikt.

Vi behöver politiker som lyfter blicken och vågar se möjligheter, och forma en politik som skapar framtidstro.

Alliansen skulle kunna vara ett sådant gemensamt och naturligt forum som skulle kunna vara en lokal uppföljare av rikspolitikens Framtidskommission.

Men tyvärr ligger alliansen i spillror i Bollnäs och Ovanåker.

Mer läsning

Annons