Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen har stora bekymmer

/

Uppförsbacken tycks lång och ganska så brant för alliansregeringen. Inte nog med att den har fått utstå en hel del kritik den senaste tiden. När Statistiska centralbyrån i går presenterade sin partisympatiundersökning visade den att det skulle bli regeringsskifte i det fall det vore val i dag. De tre rödgröna partierna når i SCB-undersökningen egen majoritet.
Att de rödgröna ligger före alliansen i opinionsundersökningarna är inte något nytt. Men trenden i SCB-undersökningarna har varit att avståndet mellan blocken minskar. Nu bryts den trenden.

Annons

Kristdemokraterna och Folkpartiet repar sig förvisso sedan vårens mätning, men har ändå en bit kvar till valresultatet. Centerpartiet fortsätter däremot att tappa, både jämfört med föregående mätning men framför allt i förhållande till valresultatet.

Moderaterna som har varit alliansens draglok tappar hela 3,7 procentenheter och är därmed tillbaka i nivå med valresultatet.

Det här är inte någon rolig läsning för alla som vill se en fortsatt alliansregering efter valet.

En förklaring till den brutna trenden kan vara att regeringen har hamnat i samma typ av passiva försvarsställning för den förda politiken som man gjorde i början av den här mandatperioden. Då resulterade det i att oppositionen fick ett allt växande försprång. Så stort att Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, fällde uttalandet om att regeringen var "rökt".

Det uttalandet visade sig vara yttrat lite väl tidigt. För strax därefter började raset för Socialdemokraterna samtidigt som Moderaterna började klättra. Men nu växer alltså avståndet igen.

Den stora skillnaden är att det inte är Socialdemokraterna som ökar, utan Miljöpartiet. S står i stället still i förhållande till vårens mätning och får därmed en väljarandel som bara är marginellt större än katastrofvalet 2006. Det kan förvisso ses som positivt att raset i opinionsmätningarna har stannat upp, men Socialdemokraterna hade säkerligen hoppats på att det skulle vända uppåt.

För Miljöpartiet går det alltså betydligt bättre. MP får i SCB-mätningen 8,4 procent, vilket är en ökning med 2,4 procentenheter sedan i våras och 3,2 procentenheter sedan förra valet. Partiet vinner dessutom stöd från alla möjliga håll. Dels från samarbetskollegorna S och V men också från allianspartierna. Det är sannolikt så att Miljöpartiet främjats en hel del av den senaste tidens ökade fokus på klimatpolitiken och upptakten inför det nu pågående klimatmötet i Köpenhamn.

Tillsammans med Sverigedemokraterna är Miljöpartiet den här SCB-mätningens stora vinnare. Alla övriga partier är egentligen i någon del, om än på olika sätt, att betrakta som förlorare.

Men de som framför allt borde vara bekymrade är partiledningarna för de fyra allianspartierna. De har nu mindre än ett år på sig att ånyo ändra trenden i väljaropinionen. Och dessutom vinna över åtminstone fyra procentenheter av väljarna från de rödgröna till allianssidan.

Ska det gå måste alliansen bli aktivare. Om allianspartierna bara ägnar sig åt att försvara enskilda regeringsförslag kommer oppositionen undan med att bara peka finger och kritisera.

Därför måste alliansen börja prata värderingar och framtidsvision. Tala om vad det är för samhälle som man vill uppnå med den förda politiken. Förklara varför det spelar roll att vi har en alliansregering och inte en rödgrön. Agera så som alliansen gjorde inför valet 2006.

Då tvingas också de rödgröna ut på banan för att redogöra för sin politik. Och när de rödgröna ska försöka att enas så kan i princip vad som helst hända.

Mer läsning

Annons