Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen får sätta sitt hopp till Vänsterpartiet

Den gamle Centerledaren Gunnar Hedlund var i många avseende en klok man. Strax före val brukar många återkomma till hans citat ”att inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten”.
Det är ett citat som även i dag, efter det att valdagen har passerat, finns skäl att återkomma till.

Annons

För det är faktiskt så att vi än så länge bara har ett preliminärt slutresultat. Björnen är förvisso skjuten, men det är än så länge ingen som riktigt vet i vilket skick som skinnet är.

Tidigast i dag, men kanske inte förrän i morgon, kommer valresultatet i riksdagen att ha räknats färdigt. Efter det återstår den slutgiltiga sammanräkningen av kommun- och landstingsvalen.

Dessutom kommer personkryssen för partiernas kandidater säkert att kasta om saker och ting på en del håll. Åtminstone internt.

Precis som många har konstaterat är det inte omöjligt för alliansen att få egen majoritet när de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna, som inte räknades på valnatten, nu läggs till i samband med att länsstyrelserna genomför den slutgiltiga sammanräkningen.

Folkpartiet är exempelvis ganska så nära att få fasta mandat i både Göteborg och i Värmland, där man i dag har ett utjämningsmandat. Båda två till bekostnad av Socialdemokraterna.

I Dalarna skulle Vänsterpartiets utjämningsmandat kunna omvandlas till ett fast mandat. Det fattas bara 42 röster. Även i Dalarna är det Socialdemokraterna som i så fall skulle bli av med ett mandat.

Fast om Folkpartiet vinner ett fast mandat i Göteborg blir partiet samtidigt av med ett utjämningsmandat i valkretsen Västra Götaland Södra. Det skulle också göra Folkpartiets utjämningsmandat i Gävleborgs län till partiets svagaste. Men det verkar ändå inte vara någon omedelbar fara för Hans Backmans riksdagsplats.

Och om mandaten för FP i Värmland och V i Dalarna blir fasta innebär det inte att de båda partierna får fler mandat, bara att två utjämningsmandat "frigörs".

Den här utvecklingen skulle alltså innebära att Socialdemokraterna tappade tre fasta mandat, samtidigt som tre utjämningsmandat ska fördelas om för att försöka skapa en så proportionell mandatfördelning som möjligt i förhållande till valresultatet.

Eftersom Socialdemokraterna enligt valnattsresultatet har fler fasta valkretsmandat än vad partiet skulle ha haft rätt till ur ett proportionerligt perspektiv kan partiet inte komma ifråga för något utjämningsmandat. Därmed reduceras det rödgröna blocket med tre mandat.

Av de tre utjämningsmandat som under dessa förutsättningar ”frigörs” går det första till Centerpartiet, det andra till Kristdemokraterna och det tredje till Folkpartiet. Vilket alltså skulle ge alliansen egen majoritet i riksdagen.

Måste kännas konstigt för alliansens anhängare att hoppas på att Vänsterpartiet i Dalarna har starkt stöd bland de röster som inte har räknats i vallokalerna.

Mer läsning

Annons