Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alldeles för mörkt för sommartid

På söndag den 30 oktober tar sommartiden för 2011 slut.

Det är en befrielse från mörka morgnar. Det är alldeles för mörkt på morgnarna nu. Sommartiden har tvingat bönder och arbetare att stiga upp en timme tidigare än vanligt i flera veckor i onödan när det är mörkt!

Solen går upp den 26 oktober i Stockholm klockan 7.53 och ner 17.09, i Bollnäs upp 8.08 och ner 17.08. I Göteborg går den upp först klockan 8.13 och ner 17.39, vilket är alldels för sent för att vara en timme framskjutet.

Hade vi inte haft sommartid hade solen gått upp denna dag i Stockholm klockan 6.53 och ner kl 16.09, i Bollnäs upp 7.08 och ner 16.08 och i Göteborg upp 7.13 och ner 16.39. Det stämmer mycket bättre med ljuset för arbetsdagen.

Jag tyckte det var bättre när man skiftade till normaltid sista söndagen i september som man gjorde tidigare. Det stämde mycket bättre med Sveriges ljus. Då hade man inte behövt stiga upp beckmörker en hel månad helt i onödan för att vi har sommartid på klockan och en timme framskjutet.

De flesta människor blir nu tvingade att stiga upp i becksvart mörker för att få någorlunda ljus när arbetsdagen är slut. Nu går solen upp tidigast i Visby på Gotland klockan 7.47 och senast i Åre i Jämtland klockan 8.30. Så gotlänningarna känner minst av sommartiden och jämtlänningarna får lida mest av mörka morgnar.

Från och med 1997 har sommartiden varat till sista söndagen i oktober för att alla EU-länder ska ha lika. Löjligt! Varje land skulle själva få bestämma hur man vill ha det. Jag tycker att sommartiden ska börja sista söndagen i april och sluta sista söndagen i september. Det är den tiden på året man utnyttjar den mest.

En sak till jag inte gillar är att man i vår ska ställa om klockan till sommartid redan den 25 mars vilket är det tidigaste datumet den kan börja och det blir sommartid en hel vecka i mars som är en vintermånad samt att det är SM-final i bandy söndagen den 25 mars. Då rimmar det dåligt att ha sommartid på klockan. Nästa år borde man vänta att ställa om till sommartid söndagen den 1 april.

David Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel