Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allas ansvar att ta emot nyanlända

Hur kan vi skapa mötesplatser och vägar in i samhället för nyanlända flyktingar? Den frågan diskuterades flitigt när Frivillig i Gävleborg kallade till möte i Förvaltningshuset i tisdags.

Frivillig i Gävleborg är ett projekt som syftar till att få nyanlända flyktingar att komma in i samhället på fritiden, och därigenom skapa ett nätverk och underlätta språkinlärningen. Projektet har pågått sedan november förra året, och när projektledarna Rebecca Mårtensson och Marika Engberg håller möte i Ljusdal är det den tionde och sista kommunen i länet som de besöker.

– Det finns ett behov bland nyanlända flyktingar att delta i aktiviteter även utanför deras dagliga verksamhet. Ofta ser vi hur människor går direkt hem efter SFI-undervisningen och pratar sitt eget språk, och det underlättar inte deras språkinlärning, säger Rebecca Mårtensson.

Projektet är ett samarbete mellan kommunernas olika flyktingmottagningar och Länsstyrelsen. Man vill engagera och informera kommunernas föreningsliv om att det finns ett behov av att nå ut till nyanlända flyktingar, eftersom de själva ofta inte känner till föreningslivet i Sverige. Dessutom vill man uppmuntra privatpersoner att engagera sig på frivilligbasis för att umgås med och hjälpa de nya kommuninvånarna.

– Hela kommunen har ett ansvar i att ta hand om de nyanlända, det är inte en enhetsfråga eller en områdesfråga, och den kan inte lösas enbart genom projektinsatser, säger Marika Engberg.

Här i Ljusdal görs redan försök till att skapa mötesplatser mellan Ljusdalsborna och de nyanlända, bland annat genom VIF, Vänskaps- och integrationsföreningen, som fanns på plats på tisdagens möte. Men Mostafa Touil berättar att även om de får positiv respons från allmänheten när de berättar om sina aktiviteter, så är det få svenskar som faktiskt dyker upp till dem.

Även Frivilligcenter i Ljusdal bridrar med kontakt mellan människor som vill hjälpa till och de som vill ta emot hjälp. Men på mötet efterlystes ett bredare samarbete och en tydligare struktur. Kenneth Forssell, verksamhetschef på Integrationsverksamheten i Ljusdal, berättar om deras fruktlösa försök att rekrytera frivilliga.

– Det finns i dag ingen självklar struktur för frivilligarbete i kommunen. Vi har provat både med annonsering och att direkt kontakta personer som vi tror kan vara intressanta, men ingenting har fungerat och det har bara varit bortkastade pengar, säger han.

I och med måndagens möte hoppas Frivillig i Gävleborg att ett första steg mot ett tydligare samarbete inom kommunen har tagits.