Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla vinner på bättre regler för ägarledda företag

Under lång tid präglades svensk politik av engagemanget för storföretag och passivt ägande. Idag vet vi att näringslivet behöver innovationer och produktivitetstillväxt från nya och växande företag.

De senaste tjugo åren har fyra av fem nya jobb skapats i småföretag med upp till 50 anställda.

Sverige har under det senaste årtiondet förbättrat villkoren för ägarledda företag. Arvs- och gåvo- och förmögenhetsskatten avskaffats och skattereglerna för fåmansföretag (3:12-reglerna), har reformerats.

Denna nya politik har verkligen gett resultat. Sedan 3:12-reglerna ändrades 2006 har företagens utdelningar flerdubblats och därmed har skatteintäkterna ökat med två till fem miljarder årligen. Samtidigt har även löneutbetalningarna till företagarna själva ökat i samma takt som lönesumman för ekonomin som helhet.

Kvar finns dock krånglet med 3:12 som förvärrats genom ständiga förändringar. En sådan förändring – som också är en försämring – är den nya begränsningen för dem som äger mindre än fyra procent av ett bolag. Detta är ett stort bakslag för villkoren för ägarledda företag.

I stället bör politiken åter inriktas på att minska krånglet och förbättra villkoren för ägarledda företag. Idag är skatten på kapitalinkomst från ägarledda företag som lägst 20 procent. Skatten på passiva placeringar på så kallat investeringssparkonto är ungefär tio procent, det vill säga hälften så hög, så nog finns det en hel del kvar för politikerna att göra om de vill prioritera tillväxt, lönsamhet och fler anställningar i ägarledda företag.

Bertil Wahlström

J. A. Lindblads Bokförlags AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel