Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla vill ha energi men är inte beredda ta sitt ansvar

Vindkraft kontra kärnkraft, vattenkraft, vågkraft, solceller med mera debatteras flitigt i media och det tycks vara väldigt svårt att enas om vad som är bra för de flesta både i ett kort och i ett lite längre perspektiv.

Många som hävdar kärnkraftens förträfflighet menar att vindkraft är fult, dyrt och allmänt miljöovänligt, dessutom vill man att det ska framstå som att vindkraften är kraftigt subventionerad.

Är man någorlunda insatt i vad som verkligen gäller vet man att vindkraften liksom andra förnybara energislag tilldelas elcertifikat som sedan kan säljas till andra mera miljöovänliga energislag och att elcertifikaten betalas med några ören per kwh av oss elkonsumenter. Om man vill prata subventioner finns ingen annan producerad elenergi som fått så otroligt stora subventioner som kärnkraften och kärnkraftsproducenterna kan fortfarande inte belastats med ansvar för hela produktionscykeln och vad den kan ställa till med, från brytning till slutförvar. I ett miljö- och rättviseperspektiv är det rent av oförskämt att hävda att vindkraften skulle vara miljöovänlig i en jämförelse med kärnkraft. Självklart är inte brytning av till exempel neodymium och coltan problemfritt, men i jämförelse med uranbrytning och osäkra slutförvar av kärnbränsle leder ändå vindkraften med ljusår. Att som en tidigare insändarskribent hävda att bauxit och olja skulle vara till vindkraftens nackdel avslöjar bara en komplett okunnighet om sakernas tillstånd. Bauxit är kanske världens vanligaste grundämne och den oljeförbrukning som vindkraften orsaker är knappast mätbar om man gör en livscykelanalys.

Alla som har datorer, mobiltelefoner och annan modern elektronik som kräver sällsynta jordartsmetaller för att fungera orsakar skador som sammantaget förmodligen är avsevärt mycket större än de som vindkraftverken orsakar, men om detta tycks ingen vilja berätta. Beträffande koldioxidutsläpp för de olika energislagen har Stanforduniversitetet gjort livscykelanalyser som får betecknas som ganska trovärdiga i förhållande till vad ett antal insändarskribenter lyckats prestera. Där hamnar vindkraften på 5 gram koldioxid per producerad kilowattimme, småskalig vattenkraft på 20 gram, solel på 39 gram, vanlig vattenkraft på 60 gram, kärnkraft på 124 gram och kolkraft på 439 gram. Det bör också påpekas att den vindkraft som produceras i Sverige exporteras till till exempel Danmark som eldar kolkraft för att täcka sitt elbehov. Beträffande behovet av energi finns fortfarande avsevärda möjligheter till besparingar och det är en smärre skandal att man fortfarande får bygga hus utan beakta energiförbrukningen i ett längre perspektiv. Sist men inte minst borde det vara varje människas ansvar att minimera sin energiförbrukning och sin konsumtion av varor som inte ingår i ett naturligt kretslopp men dit är vägen uppenbarligen en lång.

Hans-Jörgen Alsing

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel