Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla var där när ÖB kom

Blå gårdens stora sal var fyllt till sista plats då Sveriges överbefälhavare, bygdens son, Micael Bydén kom på Gnarpsvisit på lördagen.

När Micael Bydén kom hem till Gnarp och mötte familj, släkt, vänner och grannar, gjorde han ingen hemlighet av att det är en krävande befattning han tackade ja till – i princip utan att kunna säga nej.

– Jag hade förväntat mig att få betänketid, men frågan var mer ett påstående, följt av ett handslag mellan mig och min chef, sa fyrstjärnige generalen och nytillträdde överbefälhavaren Bydén.

Läs mer: Gnarpsbo blir ÖB.

Förutom ett personligt inledningsanförande om hur mycket han uppskattar människorna i sin hembygd, visade han ett powerpointprogram om vapenslagen och dagsläget, där han å det bestämdaste poängterade att Sveriges beredskap faktiskt är god.

– Försvaret är bättre än någonsin förr, personalen vi har är bättre utbildad än jag någonsin var, och attityden är att om vi så bara har en soldat eller en sjöman kommer hon eller han att ställa sig i vägen.

Vid frågestunden som följde kom frågor såväl om hur en vanlig dag i ÖB:s liv gestaltar sig (många resor och många möten), om vi kan samarbeta med baltstaterna, och hur det kan komma att bli om näste amerikanske president heter Donald Trump.

Svaret på den sista frågan var ett synnerligen diplomatiskt: Dynamiskt.

Någon ville veta om Micael Bydén – som ju har sin bakgrund i flygvapnet – fortfarande flyger. Men så är inte fallet, han lämnade för några år sedan in avskedsansökan som flygare.

– Men jag får ju åka med då andra flyger, påpekade förre stridspiloten nöjt.

Hur Sverige kan och ska hantera världsläget, bland annat Rysslands upprustning, kom också upp. Och att vår östliga grannation rör sig över hela världen oroar ÖB Bydén:

– De har flygplan i luften, fartyg på haven. Att ett av deras plan blev nedskjutet över Turkiet är ytterligare ett exempel på händelser som kan få allvarliga följdverkningar, även om ingen av dem nu vill eskalera... De uppträder väldigt aggressivt. Turkiet har skickat noter om att nästa gång kommer man att agera, och då gör man det – och jag är rätt övertygad om att man vet vad man gör.

Åhörarna fick veta att svenskt luftrum i fjol kränktes ett dussintal gånger, men att Ryssland svarade för endast en av dessa.

Läs mer: Så reagerade Micael Bydén när han blev utsedd till ÖB.

Om försvaret hade en mer generöst tilltagen budget, eller om Riksgälden skulle låna upp en beredskapskredit, vore fler och större övningar det ÖB i första hand skulle satsa på, men han var tydlig med att det räcker inte med att ösa in pengar i försvarsbudgeten – det behövs även personal för att försvaret ska fungera, och där har man ett bekymmer.

– Vi har inga problem med att rekrytera unga soldater och sjömän, men att övertala dem om att stanna kvar – där har vi en uppgift.

Både den uppgiften, och Sveriges roll i en tämligen förändrad världssituation, måste tas på allvar, fastslog överbefälhavaren, som ändå tycker han kommit in i rollen vid rätt tidpunkt:

– Min position kanske kommer att ta helt andra vändningar. Det är en sak jag går till sängs med, och vaknar med. Men, jag sover gott däremellan, försäkrade Micael Bydén, som därefter visade en kort film om det svenska försvaret.

En kåserande resumé kring den Bydénska släkten, av Gnarpsbon Sverker Söderström avslutade det officiella programmet. Därefter strömmade Gnarpsbor i alla åldrar fram för att prata, kramas och ta selfies innan det var dags för kaffe.

Se också: Makarna Bydén om sonens nya roll som ÖB.