Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla tillsammans: När storleken har betydelse

Mia Persson i Alfta åker inte på några längre skojakter med sin dotter. En av få gånger dottern hittade ett par skor som passade, ett par läderstövlar, utbrast hon: Mamma, vad tjejig jag känner mig!

Ofta får vi höra i olika sammanhang att storleken inte har någon betydelse men det är inte alltid den gamla skrönan stämmer. För Mia Persson är det precis tvärtom – hennes dotter har ett minst sagt stort problem. Hon har nämligen storlek 43 i skor. Min dotter är en helt normal tonåring med lite för stora fötter, men vi tröstar henne med att det ska vara stora blad på en vacker blomma skrev Mia i ett mail.

– Hittills har det inte varit så stora problem, vi har handlat skor för killar som sneakers och liknande modeller men nu fyller hon snart 15 år och börjar bli mer modemedveten. , säger Mia.

De flesta butiker som säljer damskor erbjuder storlekar upp till 42. För Mia och hennes dotters del är det inte bara att ta bilen till närmsta butik för att inhandla ett par nya skor. Antingen får de beställa skor via Internet eller så får de åka längre, till exempel till Stockholm, för att besöka speciella affärer som är inriktade på större storlekar.

– Nu är det snart sommar och skolavslutning och då vill min dotter gärna ha nya skor, säger Mia.

Mamma och dotter tog bilen till Bollnäs för att försöka införskaffa ett par nya sommarskor men fick åka hem igen tomhänta. De olika affärerna de besökte hade samma svar – de säljer inte skor i större storlekar än 42. Däremot skiljde sig bemötandet i de olika affärerna.

– I en butik blev vi bra bemötta. De rekommenderade oss att leta skor på nätet men i en annan affär så brydde de sig inte om att vi inte kunde hitta några skor. Det var nästan som att det var vårt problem och det var upp till oss att hitta skor, säger Mia besviket.

De hittade en butik med lite billigare skor och där kunde Mias dotter faktiskt ha ett par skor.

– Den butiken hade stora skor till ett billigt pris men då är ju kvalitén därefter med. Min dotter är ju 14 år och är inte ute och fingår, hon sliter ju ut skorna, säger Mia.

De fick rådet att handla via Interner och de har testat att handla skor på olika webbsajter men då det är svårt att veta vilken passform skon har tycker inte Mia att det är något bra alternativ. Hon tycker att butikerna ska se över sina storlekar och fundera på att utöka med större storlekar.

– Herrskor finns ibland till och med i storlek 52 men damskor finns sällan större än 42. Jag har själv 41 på skor och känner fler med samma storlek och vi har med svårt att hitta skor. Affärerna tar in för få stora storlekar. Eftersom vi blir större så måste väl kläder och skor följa med?

Anneli Olsson Larsson äger butiken Skoaffär´n i Edsbyn. Efterfrågan på skor större än storlek 42 är enligt henne inte så stor.

– De skor jag tar in går ofta upp till storlek 41, går de upp till 42 är det bra. Vi säljer en del skor från finska märken och de brukar vara stora i storlekarna. En 41:a passar en 42:a och så vidare.

När Anneli beställer skor tar hon hem dem i storlekarna mellan 36 och 41. Av 36:orna och 41:orna får hon bara hem ett par av varje.

– Storlekarna 38 och 39 säljer absolut bäst. Däremot är det ingen omöjlighet att beställa hem större skor, bara jag vet vilken modell kunden vill ha. Jag skulle vilja erbjuda mer, säger Anneli.