Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla omkomna i svåra bussolyckan var barn – så är tillståndet för de som vårdats i Dalarna

Artikel 41 av 41
Bussolyckan i Härjedalen
Visa alla artiklar

Efter söndagens svåra bussolycka i Härjedalen, där tre barn omkom, vårdades sex stycken barn på lasaretten i Dalarna. Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet och vållande till annans död samt kroppsskada.

Annons

På söndagsmorgonen inträffade en svår bussolycka i Härjedalen, cirka två mil söder om Sveg. Ombord på bussen fanns 52 barn, sex vuxna ledare samt en busschaufför från Boråstrakten och minst tre personer, alla barn, uppges ha avlidit.

Det berättar polisens Erik Sidenvall.

– De är ungdomar. I övrigt kommer jag inte att kommentera mer.

Se en sammanfattning över olyckan.

När larmet kom gick Mora lasarett upp i förstärkningsläge vilket innebär att extra personal kallades in.

Enligt en presskommuniké som kom klockan 12.37 på söndagen hade arbetet på sjukhuset fortlöpt bra och kontrollerad och man hade, drygt en halvtimme tidigare, kunnat gå tillbaka till normalläge.

Fem barn vårdades då på Mora lasarett – två flickor med svåra skador och två pojkar samt en flicka med lättare skador. Dessutom vårdades en patient – en ung pojke – i Falun med svåra skador.

På måndagsförmiddagen meddelade Lena Sterner på landstingets presstjänst att läget för samtliga patienter var stabilt.

– Den allvarligt skadade personen som vårdats i Falun har opererats och läget är stabilt, berättar hon.

Så snart dennes tillstånd tillåter det ska personen skickas till sitt hemortssjukhus.

– Sen när de gäller de fem i Mora så fick tre lätt skadade lämna sjukhuset redan på söndagen. En annan person som blev opererad kommer att bli utskriven i dag. Sen är det en flicka som behöver fortsatt vård och åtgärder, men läget för henne är även det stabilt.

Östersunds sjukhus – där elva personer fortfarande vårdat varav fem opererats för sina skador – gick på morgonen ut med följande information:

"Två personer är tillstånd är stabilt men vårdas för allvarliga skador efter den mycket allvarliga bussolyckan på E45 igår. Tre personer har sedan tidigare bekräftats omkomna. Mer information följer."

Senare gick man ut med information om att minst fem patienter beräknades få åka hem under dagen.

Samtidigt kom rapporter från Akademiska sjukhuset i Uppsala om att en tonårsflicka kämpar för sitt liv. Enligt en kommuniké från sjukhuset som skickades ut vid klockan 9.30 på måndagsförmiddagen har hon livshotande skador och tillståndet beskrivs som instabilt. Hon ska opereras under dagen.

Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik och vållande till annans död samt kroppsskada. Det ska dock inte finnas några brottsmisstankar mot någon enskild person.

– Det är ingen som är delgiven misstanke, säger polisens Peder Jonsson.

Under måndagsförmiddagen är tekniker från både polis och statens haverikommission på platsen för olyckan. Man kommer även att genomföra en teknisk undersökning på bussen.

Polisen skriver på sin hemsida att det är en omfattande utredning som nu pågår och det kommer att ta ett antal veckor innan hela utredningen är slutförd.

Under söndagen förhördes alla personer som inte fördes till sjukhus, och ytterligare förhör kommer att hållas under måndagen. Polisen kommer även att lägga resurser på att ta hand om drabbade samt egen personal.

Bergkvarabuss, det bussbolag som körde ungdomarna, berättar att man samtalat med chauffören sent under söndagskvällen. Enligt pressinformatör Simon Sandberg är chauffören, som ska vara rutinerad, fortfarande i chock, men har lämnat sin version av vad som hänt till bolaget. Hans uppfattning är att det var dålig vägstandard som gjorde att han tappade kontrollen över bussen.

– Till och med han blev överraskad av det dåliga skick som vägen var i, säger Simon Sandberg.

Simon Sandberg betonar dock att detta är chaufförens uppfattning av vad som kan ha hänt. Företaget inväntar nu den utredning som både polis och Statens haverikommission genomför.

På Bergkvarabuss har man upprättat ett kriscenter för anställda dit man kan vända sig för hjälp. Simon Sandberg berättar att bolagets största fokus just nu är att ta hand om sina medarbetare.

– Det är en fruktansvärd stund för alla inblandade. Det går inte att sätta ord på de känslorna, säger Simon Sandberg.

Texten uppdateras

Här kan du läsa sammanfattningen:

Tre personer omkom i olycka utanför Sveg - buss full med ungdomar körde av E45 och välte

kl 7.22 : Nära 60 ungdomar i bussolycka i Härjedalen – flera skadade

9.15: E45 avstängd mellan Sveg och Mora

9.22: Live från olycksplatsen med vår reporter Mikael Andersson - se repris här

10.43: Bussolyckan: Kriscenter upprättat i Sveg – hjälper de lätt skadade

11.10: Tre döda och sex allvarligt skadade efter bussolyckan i Härjedalen

11.11: Region JH: Tre omkomna - vi sände live med anledning av olyckan

11.22: Orsaken till bussolyckan ska utredas: "Vi ska titta på vägförhållande, fordon och förare"

11.33: Stefan Löfven om bussolyckan i Härjedalen: "Det lämnar mig och hela landet i sorg"

11.54: Regionen: Så många vårdas i Östersund efter olyckan

12.03: Bussbolaget: "Det är en rutinerad chaufför som är van att köra långa sträckor"

12.46: Olycksbussen bärgad

13.49: Brandmannen Peter om bussolyckan: ”Det var i princip som en krigsskadeplats” (+)

14.06: Starka reaktioner efter bussolyckan: ”En mörk dag”