Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kan inte välja att jobba till 75

Sverige står inför flera framtidsutmaningar. Bland annat behöver vi hantera problemen med en åldrande befolkning och utflyttning från skogslänen.

Annons

Det ska balanseras mot dagens välfärdssystem. Fredrik Reinfeldt har förespråkat att höja pensionsåldern till 75 år och karriärbyte rekommenderas om jobbet blir för tungt och för stressigt. Vi ska få "välja" att jobba längre. Det finns människor som inte har den möjligheten, som inte klarar att arbeta fram till dagens pensionsålder på grund av förslitningsskador och sjukdomar. Av GS medlemmar lämnar mer än hälften arbetslivet före 65. En stor del av dem som jobbar inom industrin kommer inte kunna förbättra sin pension genom att jobba längre.

För att fler ska kunna arbeta längre måste först arbetsmiljön prioriteras. Annars har inte alla samma möjlighet att ta del av fördelarna utan de med sämst arbetsmiljö missgynnas, både fysiskt och ekonomiskt.

Det finns bättre alternativ. Genom tidiga insatser som leder till att fler unga får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Sverige har idag enligt SCB en arbetslöshet på cirka 25 procent bland människor mellan 15 och 24 år. Det är helt oacceptabelt. En minskad arbetslöshet bland ungdomar gör att de som har en krävande arbetsplats varken behöver jobba längre eller byta jobb. Med förbättrad arbetsmiljö och genom att använda den outnyttjade arbetskraft vi har idag kan Sverige fortsätta upprätthålla en hög standard på välfärden.

Sverige behöver en ny regering!

Åsa Arvidsson

ordförande GS avd. 13

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel