Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Alla förtjänar att ha det bra"

22-åriga Natalie Hällberg Martinsson gjorde sin första biståndsresa till Lettland när hon gick på högstadiet. Nu har hon nyligen besökt landet för sjätte gången, den här gången som volontär.

Annons

Natalie Hällberg Martinsson gick på Läroverket och följde med Ronald Krathmann till Lettland både när hon gick i åttan och nian.

– Det var nyttigt att få komma dit och se hur det var, man kan inte förstå hur de lever genom att titta på bilder, säger hon.

Hon minns att hon upplevde många hemska saker under den första resan. De åkte hem till fattiga och alkoholiserade familjer. Hon beskriver att många levde ohygieniskt.

– Barnen blev så glada över saker som vi tog som självklara, som en nallebjörn. Barnens ögon lyste upp när vi kom och man såg tacksamheten i ögonen på den. Jag fick se hur något litet kan betyda så mycket för någon annan.

Efter resorna till Lettland har Natalie Hällberg Martinsson blivit tacksam för allt hon har här hemma.

– Jag tänker ofta på de som är kvar där. Det är därför jag har velat åka dit flera gånger, jag vill kunna hjälpa fler. Jag tycker om att hjälpa andra, få andra att må bättre. Visst kan man inte hjälpa alla men jag kan bidra med någonting, jag kan hjälpa någon i alla fall, säger Natalie Hällberg Martinsson.

Under de olika resorna har hon mött barn och familjer som har gett upp hoppet helt.

– Men samtidigt är det väldig nyttigt att se deras ögon också även om det är en jobbig situation just där. De flesta av oss har det bra i Sverige. Men det är många som lever i sin egen bubbla och inte har en aning om hur det ser ut på andra ställen, säger Natalie Hällberg Martinsson.

I mitten av maj åkte hon för sjätte gången till Lettland. Den här gången för att arbeta som volontär på ett barnhem i tre veckor.

– Jag har velat åka länge. Och nu var tiden rätt. Volontärintresset kommer nog alltid ligga kvar, det kommer nog bli fler sådana här typer av resor, säger Natalie Hällberg Martinsson.

Hon berättar att Ronald Krathmann är en stor förebild för henne,

– Det är viktigt att fler får åka på sådana här resor. Få träffa familjer som lever under fattiga förhållanden, de är människor precis som oss. Och alla förtjänar att ha det bra, säger Natalie Hällberg Martinsson.