Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla fina ungdomar, vänta med spriten!

Med anledning av mediedebatten den senaste tiden angående ungdomens, (och även vuxnas), drog- och alkoholvanor har jag vissa funderingar.

Allt missbruk är avhängigt av tillgång. Droger, alltså narkotiska preparat är i lag förbjudna till försäljning, undantaget förskrivna läkemedel. Alkohol däremot är laglig handelsvara vid 18 års ålder vid servering, 20 år för inköp via Systembolaget.

Om vi håller oss till alkoholen, vars skadeverkningar jag själv är mycket väl insatt i, uppkommer per automatik frågan: Hur kommer våra tonåringar (under 18 år) över dessa varor i så stor omfattning att var femte gymnasieelev är berusad varje helg?

Jo, det är nog så illa. Enligt en nyligen av SKOP genomförd undersökning beträffande just åtkomligheten, visar det sej att var tredje ungdom har fått sin sprit utköpt av någon av sina föräldrar. I undersökningen framkom det att mamman eller pappan handlar åt sina barn, ty det handlar ju om barn, i vissa fall till 15–16-sextonåringar.

Varför? Jag har inget svar, och det borde du inte heller ha. Det måste vara för mej ett fördolt skäl, för något skäl finns det väl. Jag är själv sedan ett antal år drogfri och nykter alkoholist, och jag skulle vilja berätta för er ungdomar vad förlängningen av ert tidiga drog och alkoholbruk leder till. Jag lovar, det blir ingen dans på rosor, ingen glamour, ingen fest. Nej, det blir ett rent helvete, ett totalt kaos med efterföljande utslagning.

Snälla, ni alla fina ungdomar, vänta tills ni blir vuxna nog att ta beslutet. Ni behöver inte bli nykterister, det går att umgås med spriten på ett socialt sätt. De flesta av era föräldrar kan det.

Stefan Brandt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel