Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får inte vara med

(Uppdaterad kl. 12:00) Det hörs ofta att Glada Hudik-teatern är en utvecklande verksamhet för skådespelarna. Men det hörs även röster som anser att Pär Johansson har drivit på för hårt.

Efter att ha varit i kontakt med personer med insyn i Glada Hudik-teatern är bilden som vuxit fram att många tycker att Pär Johansson driver på för hårt. På frågan om det är något hon känner igen svarar Pia Andersson, chef för omsorgsförvaltningen:

– Ja, det kan jag känna igen, det har jag också hört ibland och så kan det nog vara. Inte att man driver för hårt, men att han driver rätt hårt. Pär är en visionär som har många idéer och han vill framåt. Om man ska utvecklas så måste man också driva på, så är det.

Hon tillägger att man har utvecklat ett faddersystem, så att varje utvecklingsstörd har en person med sig så att man känner sig trygg.

Uttrycket visionär återkommer ofta i samband med att Pär Johanssons namn nämns. En visionär som har lyckats nå sina mål, men frågan är om det har skett på bekostnad av andra. Det sägs till exempel att alla som vill inte får vara med i ensemblen.

– Vi gör noggranna bedömningar. Man måste passa också, ha kvalitéer och ambitioner. Vi tittar dels på hur de fungerar i grupp, dels hur man klarar av att stå på scen och förstå handlingen, säger Pär Johansson.

Glada Hudik-teatern har spelat Elvis sedan 2005. Kan man fortfarande utvecklas som skådespelare om man spelar samma musikal i flera år?

– De utvecklas hela tiden. Dels förändrar vi musikalen, dels spelar de i olika lokaler och möter nya personer. Om du jämför med fotbollspelare så utvecklas fotbollspelare ganska mycket genom att tillhöra ett vinnande lag, våra skådespelare utvecklas fortfarande ganska mycket – inte bara på scenen, också i det sociala samspelet, säger Pär Johansson.


Läs den fullständiga artikeln i Hudiksvalls tidning.