Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får inte den bästa vården

För Bollnäs och Ovanåkerpatienterna kommer transporttiden att öka. Den konsekvensen måste beaktas, även om snabba och effektiva ambulanstransporter kan lösa en del av problemet.

Stroke är en allvarlig sjukdom och den här veckan startar vi en efterlängtad kampanj för att lära länsborna att känna igen och agera snabbt vid strokesymtom. Syftet med kampanjen är att lära befolkningen att känna igen de första tecknen på stroke och att man larmar 112 om man ser något av dessa tecken hos sig själv eller någon i omgivningen. Vanliga tecken vid en stroke är förlamning i ansikte och arm och att det är svårt att tala eller att förstå.

Samtidigt som vi går ut med kampanjen föreslår vi att medicinvårdplatser i Bollnäs läggs ned och att patienterna hänvisas till Gävle och Hudiksvall. För Bollnäs och Ovanåkerpatienterna kommer transporttiden att öka. Den konsekvensen måste beaktas, även om snabba och effektiva ambulanstransporter kan lösa en del av problemet. När Medicinska Rådet bedömde frågan konstaterades att transporttiden i vissa fall ökar, och rådet bedömer att ett fåtal patienter inte kommer att bli hjälpta på det allra bästa sättet.

Vi har en bra strokesjukvård i Landstinget Gävleborg, och den utvecklas hela tiden. Sedan januari 2008 pågår ett strokeprojekt inom Landstinget Gävleborg med målet att förbättra strokesjukvården utifrån hela vårdkedjan - förebyggande, akut omhändertagande, sjukhusvård och efterföljande vård och rehabilitering. Dessutom arbetar våra strokeenheter hela tiden med utveckling. Arbetet ger resultat. I undersökningen Öppna Jämförelser mellan Sveriges landsting kan vi se att färre kvinnor dör i stroke nu än för några år sedan.

Oavsett den strategiska planen är kampanjen viktig. Att lära känna de första tecknen på stroke kan rädda liv. Om vi kan lära våra medborgare i alla åldrar att känna igen tecken på stroke så kommer vi att kunna undvika mycket lidande, oavsett var våra strokeenheter finns.

Christina Wassberg

divisionschef division medicin

Landstinget Gävleborg

Kjell Norman

divisionschef division operation

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel